Gå till innehållet

Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen – en historisk händelse

I år firar H.M. Konung Carl XVI Gustaf 50 år som Sveriges statschef. Han är därmed Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Fredag den 15 september är utlyst som tillfällig flaggdag och Östhammars kommun flaggar på de offentliga flaggstängerna samt på flera grundskolor runt om i kommunen.

Historisk händelse

H.M. Konungens 50 års jubileum är en historik händelse och det finns många anledningar till att fira. Den svenska monarkin sträcker sig ända tillbaka till 900-talet. Även om Sverige inte då var ett enat rike innebär det ändå att Sverige kan räknas som en av de äldsta monarkierna i värden. År 1973 tillsattes Sveriges statschef och Carl XVI Gustaf blir därmed den monark som innehaft tronen längst. Han är den sjunde monarken ur huset Bernadotte och efterträds enligt gällande successionsordning av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Läs mer om firandet på Kungahusets hemsida Jubileumsåret 2023 | Kungahuset

Allmän flaggdag

”Det grundläggande syftet med de allmänna flaggdagarna är att högtidlighålla företeelser som har en koppling till landets gemensamma historia eller som annars är av särskilt stor betydelse för Sverige som nation. Den största delen av de allmänna flaggdagarna har varit flaggdagar i Sverige under många år. Flera av flaggdagarna knyter an till Sveriges statsskick som kungarike och till landets historiska samhörighet med Svenska kyrkan, medan andra knyter an till grundlagsfästa uttryck för parlamentarismens principer eller till företeelser som markerar Sveriges delaktighet i det internationella samfundet.” (Regeringen, 2023).

Kontakter

Publicerad
13 september 2023
Senast uppdaterad
13 september 2023
Ansvarig organisation
Sektor verksamhetsstöd