Gå till innehållet

Från idé till verklighet

”Landsbygdens smaker och skatter” är namnet på en ny satsning där lokala producenter får möjlighet att visa upp sin verksamhet. Den 30 september är det dags för öppet hus hos våra aktörer och gårdsbutiker.

Startskottet 

I slutet på november förra året samlades flera aktörer inom den så kallade gröna näringen och diskuterade olika satsningar och kampanjer för kommande år. Under detta möte samtalade man även hur olika aktörer kan samverka sinsemellan. Det som också togs upp var relevansen av synlighet och hur gårdsbutiker och lokalproducenter kan lyftas fram som en del av Roslagens besöksnäring.

– Under detta möte bestämde vi oss för att försöka få ihop till en gemensam dag där vi öppethåller och synliggör det lokala på landsbygden, säger Lisa Karm Togo, destinationsutvecklare på Östhammars kommun.

Roslagens Destinationsstrategi 

Visit Roslagen har utifrån Roslagens Destinationsstrategi fått i uppdrag att göra en satsning på temat ”levande landsbygd i Östhammars kommun” för att lyfta fram flera besöksanledningar under andra tider än sommarsäsongen.

Visit Roslagens roll blir att samordna aktörerna och marknadsföra de nya erbjudandena. Tanken är även att projektet ska resultera i ett starkare nätverk av lokala matproducenter och gårdsbutiker i Roslagsregionen.

Nu är det äntligen dags 

Nu kommer projektet Landsbygdens smaker och skatter att dra igång. Den 30 september kommer flera gårdsbutiker och lokalproducenter hålla öppet för besökare. Visit Roslagen kommer gå ut med all information som behövs i form av karta, tider för evenemanget och ge förslag på utflyktsmål/stopp på vägen till någon av våra lokalproducenter och gårdsbutiker. 

Jennie Kjellberg är en av de som kommer medverka under dagen. Tillsammans med sin make driver de Fastbol gård som är en KRAV-gård. Sedan 2018 driver de även en gårdsbutik där gårdens kött och mycket annat säljs, något som man kommer kunnat ta del av på kommande besöksdag. 
– Förra året hade vi uppstartsmöte där vi pratade om att samarbeta flera aktörer emellan, vilket kändes jättekul, säger Jennie. 

Jennie fortsätter och berättar att hon ser fram emot dagen och att det känns roligt att få visa upp sin verksamhet tillsammans med andra aktörer.  
– I och med att många av oss deltagande företag är mindre lokalproducenter är det extra kul med en uppmärksammad dag. Vi har så otroligt fina producenter runt om i vår kommun som fler måste få ta del av, säger Jennie.

Fastbols gårdsbutik med hund             Björnäs
               
fastbols Jennie             HönaBönaLoppis_1

Kontakter

Publicerad
5 september 2023
Senast uppdaterad
5 september 2023
Ansvarig organisation
Attraktiv kommun