Gå till innehållet

Fritidshem ersätter Fritidsklubb från höstterminen 2023

Fritidsklubbarna för elever i årskurserna 4-6 som finns på Frösåkersskolan och Vallonskolan kommer att avvecklas från och med höstterminen 2023. Anledningen är ett svagt och varierande deltagande, vilket gör det svårt att planera och bedriva en kvalitativ och pedagogisk verksamhet.

Antalet inskrivna elever motsvarar inte deltagandet på fritidsklubbarna, som finns på Frösåkersskolan i Östhammar och Vallonskolan i Gimo. Under höstterminen har deltagandet på Frösåkersskolans fritidsklubb varierat mellan noll och som mest tjugoen elever per dag medan motsvarande på Vallonskolans fritidsklubb varit mellan noll och tio deltagare per dag.

Svårt bedriva pedagogisk verksamhet

Att inte veta hur många elever som kommer gör det svårt att bedriva pedagogisk verksamhet med hög kvalitet. Det medför också att personalresurser inte nyttjas fullt ut, då fritidsklubben bemannas varje dag till klockan 17, oavsett hur många barn som kommer. Verksamheten visar dessutom ett ekonomiskt underskott, vilket föranlett barn- och utbildningsnämnden att ta beslut om att avveckla fritidsklubbarna. I samband med utredningen som gjorts har en barnkonsekvensanalys genomförts och elevers synpunkter kring förändringen har beaktats.

Åldersanpassade aktiviteter

Fritidsklubb är en öppen fritidsverksamhet som erbjuds barn i årskurserna 4-6. I stället för fritidsklubb kommer eleverna från och med höstterminen 2023 att erbjudas fritidshem på närliggande F-3-skola, det vill säga Edsskolan i Östhammar och Vretaskolan i Gimo, enligt samma modell som gäller i Alunda och Gimo för elever i åldern 10-12 år. Fritidsverksamheten kommer ha åldersanpassade aktiviteter för de barn som vistas där. En plats på fritidshem innebär också en möjlighet att barnet kan vistas på fritids på morgonen för de som har behov av det. Fritidsklubbarna har fortsatt öppet under vårterminen och förändringen gäller från 1 augusti 2023.

Kontakter

Publicerad
22 februari 2023
Senast uppdaterad
22 februari 2023
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret