Gå till innehållet

Ineffektiva lysrör har bytts ut mot LED-lampor för att spara el

Det är höga priser på el just nu. Att minska kommunens förbrukning och energikostnader är därför prioriterat. Under jullovet har man bytt ut armaturerna i matsalen på Bruksgymnasiet i Gimo, från halogenrör som suttit sedan skolan byggdes, till LED-lampor. En energibesparing på cirka 50–70 procent.

– Bytet till energieffektiva armaturer har inte bara lett till energibesparingar, utan även till en bättre belysning för både elever och personal. Det har blivit ljusare än tidigare, vilket behövdes då många tyckt att det varit för mörkt i matsalen, säger David Unden, administrativ chef på Bruksgymnasiet här på bild tillsammans med Hanna Flink och Hanna Odeheim, till höger.

Ett långsiktigt arbete

Bytet till LED-lampor är bara en av de åtgärder som kommunen gör för att minska elförbrukningen. Kommunen har trappat upp sitt kontinuerliga arbete för att minska energiförbrukningen. Att byta belysning, styrsystem och ventilationsaggregat har till exempel stor effekt på energiförbrukningen, likaså injustering och uppgradering av värmesystem.

– Arbetet är högt prioriterat både utifrån ett kostnadsperspektiv och ett resurshushållningsperspektiv. Här har kommunen ett stort ansvar, sägerUlf Andersson, chef för Sektor samhälle men betonar att det samtidigt inte är en kvick fix.
– Vi planerar vår verksamhet för mycket lång tid, då behöver också våra satsningar vara långsiktiga.

Läs mer om kommunens arbete och få tips om vad du som kommuninvånare och företagare kan göra för att spara el, genom att klicka på länken nedan "Så här spar vi el".

Tipsa oss om hur vi kan spara el! 

Du som kommuninvånare får gärna tipsa oss om energibesparingar i kommunen. Det kan vara lampor som står på i kommunens lokaler, belysning som står på utan att fotbollsplanen används eller andra förslag på hur kommunen kan spara energi. 

Kontakter

Publicerad
16 februari 2023
Senast uppdaterad
16 februari 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret