Gå till innehållet

Insamling av nya uppgifter om din livsmedelsverksamhet

Från och med 2024 inför Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för registrerade livsmedelsverksamheter. Det innebär att om du som har registrerat livsmedelsföretag under 2023 behöver lämna in nya uppgifter.

Den nya riskklassningsmodellen räknar ut kontrollfrekvens, alltså antalet besök per år som ska genomföras för din verksamhet. Du lämnar enklast uppgifterna genom att använda vår e-tjänst för omklassning som tagits fram tillsammans med Livsmedelsverket, länk till e-tjänsten hittar du nedan.

Varför införs det nya regler?

  • De nya reglerna är anpassade för att styra kontrollen dit den är mest effektiv. Reglerna tar hänsyn till kända risker kopplade till varor och verksamheter samt syftar till att ge tydligare information och undvika att vilseleda konsumenter. Det betyder att det blir mer livsmedelskontroll tidigare i livsmedelskedjan för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister. Exempelvis kommer grossister att få mer kontroll än butiker för att upptäcka brister så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan.

  • Reglerna gör även riskklassningen och kontrollen mer enhetlig, träffsäker och rättssäker i landets alla kommuner. En enhetlig bedömning av kontrollbehovet, innebär exempelvis att restauranger i en kedja som verkar i flera olika kommuner kommer att riskklassas och kontrolleras på samma sätt oavsett var i landet de ligger.

Mer information om hur du går tillväga för att lämna dina uppgifter och vad du ska tänka på hittar du i länken nedan, FAQ - Frågor och svar om den nya riskklassmodellen.

Kontakter

Publicerad
6 december 2023
Senast uppdaterad
6 december 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret