Gå till innehållet

Lyckad jakt blir mat på tallriken

Stort tack alla jägare som deltog i det lyckade samarbetet mellan kommunerna Östhammar, Tierp och Älvkarleby samt Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. Årets vildsvinshelg, den 24-26 november, resulterade i över 500 kilo vildsvinskött som nu kommer att serveras som Kommunens vilda korv.

Cirka 400 jägare deltog i vildsvinshelgen i slutet av november. Totalt lämnades 20 vildsvin in till projektet, varav 8 till Tierps kommun, 1 till Älvkarleby kommun och 11 till Östhammars kommun. Utöver de grisar som lämnades in, sköts under helgen ytterligare ett 80-tal vildsvin i de tre kommunerna, vilket också bidrar till syftet med projektet - att minska skador från vildsvin och uppmärksamma lokalt vildsvinskött som livsmedel.

Vildsvinskorv på skolans meny

– Jag vill rikta ett stort tack till alla jägare som var ute i snöfall och blåst under helgen. Det är så positivt att se ett sådant engagemang. Vi vill i synnerhet tacka de jägare som valde att mot ett lokalt presentkort på 200 kronor per vildsvin skänka de skjutna vildsvinen till kommunerna, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig.
Alla inlämnade vildsvin har provtagits, samtliga låg under gällande gränsvärden för cesium och inga trikiner påvisades. Under mars månad kommer vildsvinskorven att börja serveras i kommunens grundskolor och gymnasium.

Utvecklat ett eget recept 

– Vi vill även rikta ett stort tack till Månkarbo slakteri & charkuteri som i samarbete med kostpersonal från kommunerna utvecklade receptet på Kommunens vilda korv och i övrigt gjorde så att beredning av köttet till kommunernas kök blev möjlig. Det blir jättekul att få möjlighet att servera en lokalt producerad korv till våra cirka 3 000 elever i grundskola och gymnasium, säger Annelie Wallén, verksamhetschef måltid. 

Kontakter

Publicerad
14 december 2023
Senast uppdaterad
14 december 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret