Gå till innehållet

Utredning föreslås för Östhammars skolområde

Barnen är trygga och undervisningen fungerar men fortfarande är många frågor obesvarade efter branden på Kristinelundskolan den 9 november. En utredning av skolorganisationen i Östhammar kan ge underlag för beslut om skolans framtid.

I går kväll, tisdag den 28 november, hölls ett möte för vårdnadshavare angående skolsituationen efter branden på Kristinelundskolan. På mötet deltog representanter från skolledningen, kommunens fastighetschef Erik Kjellberg samt ordförande i barn- och utbildningsnämnden Christina Williamsson Liw (M).

Personalens fina lagarbete efter branden möjliggjorde att undervisningen snabbt kunde återupptas i paviljongerna intill Tomtberga förskola och på Edsskolan.

Ett gott samarbete mellan skolorna och en god förståelse för situationen från alla vårdnadshavare har underlättat arbetet, säger Christina Stenhammar, barn- och utbildningschef.

En del utmaningar ska lösas

Den här veckan har man kunnat hämta en del möbler och material från Kristinelundskolan, vilket uppskattats av eleverna som nu kan jobba i sina skolböcker igen. Den nuvarande lösningen med undervisningslokaler kommer att gälla åtminstone en bit in på vårterminen.

Bland utmaningarna nämns höga ljudnivåer, vilket kommer att åtgärdas med hjälp av ljudskivor och mattor, samt att eleverna i paviljongerna äter lunch i sina klassrum. Vädret just nu med mycket snö är en försvårande omständighet eftersom det innebär blöta golv och att kläder ska hängas på tork.

Barnen är trygga i sin nya miljö, även om några av dem gett uttryck för att längta tillbaka till sin skola, säger Linda Nordgren Kilpeläinen, rektor.


Några av de åtgärder som genomförts är en förstärkt personalsituation och elevhälsa i form av skolsköterska, kurator och psykolog. Personalen får stöd från företagshälsovården.


Rivningsarbetet har påbörjats

Erik Kjellberg, fastighetschef, berättar att den del av Kristinelundskolan som innehöll kök och matsal är totalförstörd. Intilliggande delar av skolan är rök- och vattenskadade medan andra delar klarat sig fint.


Rivningsarbete av de brandskadade delarna pågår, vi kommer även att riva de vattenskadade delarna för att kunna torka ut fukten. Det återstår även en del arbete med att undersöka status på övriga delar av skolan, säger Erik. Vi kommer också att ta med i beräkningarna att se över funktion och användning av de tre skyddsrummen på skolan så att de utformas i enlighet med MSBs riktlinjer. Platsen är fortfarande avspärrad och det är förbjudet att beträda området.


Utredning för att lösa situationen på lång sikt

Frågorna är många om hur planerna för Kristinelundskolan ser ut men innan de kan besvaras ska skolorganisationen i Östhammar utredas. Det kommer att göras skyndsamt. Redan till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott den 25 januari 2024 ska en första återrapportering göras. Resultatet från utredningen av skolorganisationen kommer att utgöra underlag för beslut om skolans framtid.


Paviljonger är inte en långsiktig lösning. Alla elever ska ges möjlighet till skolgång i permanenta lokaler och det ska vara tryggt och bra för barnen, säger Christina Williamsson Liw (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Publicerad
29 november 2023
Senast uppdaterad
29 november 2023
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret