Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ett akut ledningsarbetet på Albrektsgatan, Bodagatan, Kanikebolsgatan och Smedjegatan i Östhammar, ikväll den 13 juni från kl 19:00. Arbetet väntas bli klart under natten, under tiden leds trafiken om via Bodagatan samt Källvägen. Läs mer på Gästrike Vatten´s webbplats.

Säg nej och hjälp din tonåring att fatta rätt beslut om alkohol

Skolavslutningar och sommarfester är tillfällen då ungdomar kan komma i kontakt med alkohol. Ditt agerande som vårdnadshavare kan ha stor betydelse för att hjälpa din tonåring att fatta rätt beslut och inte råka illa ut. Langa inte, bjud inte på alkohol och prata med din tonåring om alkohol!

Forskning visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Så säg nej! Sätt tydliga gränser kring alkohol och andra droger och berätta varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med. Här får du några tips för att kunna få till en nära relation mellan dig och din tonåring och kunna ha bra samtal om viktiga saker:

Prata om allt möjligt

En nära relation får man genom att visa intresse och prata med varandra. Försök prata om allt möjligt. Om till exempel skolan, vänner, intressen. Då blir det till slut ok att också prata om svårare saker, som alkohol och andra droger. Försök att inte prata om dina egna erfarenheter, lyssna i stället på din tonårings tankar.

Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig och att du ibland är orolig. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring mår man bra av att veta att ens förälder bryr sig.

Försök att inte förhöra

Börjar du fråga ut är risken att din tonåring känner sig pressad och anklagad. Det kan resultera i luddiga svar eller till och med lögner.

Visa att du tål höra jobbiga saker

Om helgens fest, vad som gick rätt och vad som kanske gick snett. Visa att du är redo att höra. Målet är att din tonåring känner att vad som helst går att berätta – utan att du blir arg.

Prata på tonåringens villkor

Var beredd på att lyssna och diskutera, i stället för att styra och bestämma. Och ha tålamod. Det tar tid att bygga en nära relation där man vågar prata om känsliga saker. Kanske särskilt med en tonåring. Det får ta den tid som krävs. 

Läs mer på https://www.fullkoll.nu/

Publicerad
5 juni 2023
Senast uppdaterad
5 juni 2023
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa