Gå till innehållet

Var med och stärk kommunens beredskap!

Under våren kommer vi att starta Frivilliga resursgruppen (FRG) Östhammar. Syftet är att ta tillvara kommuninvånares kompetens och vilja att bidra med hjälp i krissituationer. Ett första informationsmöte hålls i Östhammar den 23 mars. Välkommen!

Civilförsvarsförbundet Uppsala och Östhammars kommun samarbetar med att få i gång Frivilliga resursgruppen, FRG. Ett första informationsmöte hålls på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar den 23 mars. 

Engagerade och frivilliga invånare 

Initiativet bygger på ett avtalsbaserat koncept och är ett sätt för kommunen att förstärka ordinarie resurser vid utsatta lägen, samhällsstörningar och liknande behov. För detta krävs engagerade och frivilliga invånare inom kommunen.
  – Vi hoppas att många kommer för att få veta mer om FRG. Det enda kravet vi har är att den som vill engagera sig har fyllt 18 år, säger Elin Fogelström, beredskapssamordnare. 

Organiserat samarbete med allmänheten 

FRG vänder sig till individer som är beredda att hjälpa till när det oväntade händer.
  – Människors välvilja är en viktig tillgång för kommunen. En stark beredskap och god krishantering är aktuellt oavsett vad som händer i vår omvärld eller i vårt län, säger Elin.
Frivilliga insatser är betydelsefulla för den svenska krisberedskapen och det civila försvaret. Uppstarten av FRG är ett sätt för kommunen att samarbeta med allmänheten under organiserade former.
  – Genom att vara delaktig i gruppen kan man exempelvis hjälpa till med hantering av nödvatten, förnödenheter, transporter, servicetjänster, emotionellt stöd eller olika administrativa uppgifter. 

Kompletterar det offentliga systemet 

Samarbetet mellan kommun och civila samhället är viktigt för att stärka kommunens beredskap.
–  För att vara beredda på framtidens kriser och störningar behöver vi skapa största möjliga förmåga. Det kan vi bara göra om vi samarbetar med det civila samhället och det lokala näringslivet. Såväl näringsliv som det civila samhället har både förmåga och kunskaper som kompletterar det offentliga systemet. Därför är det av vikt att vi bygger förmåga tillsammans, säger Peter Nyberg, kommundirektör.

Informationsmöte och utbildning 

Ett första informationsmöte tillsammans med Civilförsvarsförbundet hålls på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar, kl 18-20, den 23 mars. När mötet är avslutat erbjuder Civilförsvarsförbundet alla intresserade en 36-timmars grundutbildning under våren 2023. Inga förkunskaper krävs.

Lästips: Frivilliga Resursgruppen (civil2.se) eller Frivilliga Resursgruppen (FRG) (msb.se) 

Publicerad
15 februari 2023
Senast uppdaterad
15 februari 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret