Gå till innehållet

Vi samverkar för ett tryggare samhälle

Östhammars kommun och Lokalpolisområde Norduppland har tecknat en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Dessutom har ett medborgarlöfte formulerats, som handlar om att människor ska kunna känna sig trygga där de bor. På bilden syns Tomas Eriksson, lokalpolisområdeschef i Norduppland, samt Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande.

Människor som bor i Östhammars kommun känner sig trygga. Det visar den trygghetsundersökning som polisregion Mitt genomfört och nu fortsätter satsningarna på trygghetsskapande aktiviteter. Nyligen tecknade Östhammars kommun och Lokalpolisområdet Norduppland en överenskommelse om samverkan för att skapa en ökad trygghet för invånare och besökare i Östhammars kommun. Det innebär bland annat att man ska arbeta tillsammans med det brottsförebyggande arbetet för att stärka trygghet och hälsa. I överenskommelsen nämns särskilt att arbeta förebyggande mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT). 

Peka ut prioriterade åtgärder 

– Medborgarlöftet för 2023-2024 är vårt löfte till invånarna kring hur vi kommer att bedriva det brottsförebyggande arbetet, säger Oskar Johansson, samordnare för det brottsförebyggande arbetet.
Till exempel arbetar man med att ta fram en gemensam lägesbild, som pekar ut prioriterade åtgärder. Utifrån den tas sedan inriktningsbeslut.
  – Syftet är att vi ska kunna jobba med det som för tillfället är mest aktuellt, säger Oskar.
Beslut om ett första inriktningsbeslut har fattats. Det handlar om att genomföra medborgardialoger samt förbättra situationen med buskörning i Österbybruk. 

Synpunkter och förslag

Nyligen hölls en medborgardialog i Österbybruk, för att prata om och hitta lösningar på problemen med buskörning och ljudstörning på kvällarna.
  – Vi hade givande samtal med de som besökte oss och fick in ett antal synpunkter och förslag. Vi kommer nu att följa upp det och se vad vi kan göra för att förbättra situationen, säger Oskar.
För det ändamålet planeras ett möte där man bjuder in representanter från det lokala förenings- och näringslivet, för att gemensamt komma fram till vad som behöver göras för att komma till rätta med problemen. 

Öka tryggheten i kommunen

Som en del av det brottsförebyggande arbetet vill kommunen och polisen gemensamt jobba för att öka tryggheten i kommunen vad det gäller brott i nära relationer, hot och våld samt stöldbrott och inbrott i bostäder. Samarbetet Våga värna mellan Östhammars kommun, Östhammarshem, Polisen, Skadeservice, Hyresgästföreningen samt kvinnojouren Freja ska utvecklas. Dessutom ska initiativ som Grannsamverkan och Båtsamverkan fortsätta att uppmuntras och spridas.

Kontakter

Publicerad
30 oktober 2023
Senast uppdaterad
30 oktober 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret