Gå till innehållet

Äntligen bättre betyg för det lokala företagsklimatet

I dag, tisdag den 21 maj, släpptes resultatet av Svenskt näringslivs enkät som mäter företagens upplevelse av det lokala företagsklimatet. Östhammars kommun ökar sitt helhetsbetyg, i jämförelse med tidigare års resultat.

Östhammars kommun visar framfötterna i Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna får ge uttryck för sin upplevelse av det lokala företagsklimatet. Enligt resultatet tycker företagarna i högre grad än tidigare att både kommunpolitiker och tjänstemän har en positiv attityd till företagande. De beskriver även att kontakten med kommunen upplevs bättre, exempelvis i samband med rådgivning och besök.
  – Det här känns roligt och framför allt så har den negativa trenden vänt. Vi får ett tydligt kvitto på att vi är på väg i rätt riktning, säger Elin Dahm, näringslivschef.
Brottslighet och otrygghet hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter och det är därför extra glädjande att företagarna i Östhammars kommun upplever att brottslighet påverkar dem i betydligt lägre grad än rikssnittet. Betyget på detta ökar även i år. 

Dialog med företagarna

Hon ser tillbaka på det senaste halvårets satsningar där många varit med och bidragit i arbetet för att få ett bättre företagsklimat. Östhammars kommun deltar i Svenskt näringslivs utvecklingsprogram för att få goda idéer från andra kommuners arbete. Kommunen har satsat på företagsbesök och att ha dialog med företagarna, för att lyssna in deras behov om vad som skulle kunna underlätta deras vardag.
  – Våra företagarföreningar gör ett strålande arbete och företagarnas upplevda engagemang i företagsklimatet ökar också i enkäten. Det märker vi bland annat i samband med våra företagsbesök och lotsmöten, säger Elin. 

Arbeta mer tillsammans

Varje höst presenterar Svenskt näringsliv en ranking av det lokala företagsklimatet. Den bygger på resultatet i enkätundersökningen som presenteras under våren, samt officiell statistik.
I fjol rankades Östhammars kommun på plats 272 av 290 kommuner.
  – Det fick oss att inse att vi behöver arbeta mer tillsammans med företagen och att näringslivsfrågorna måste ha en mer central roll i varje del av den kommunala organisationen, säger Elin.
Hon är stolt över att kommunens negativa trend har vänt.
  – Extra glad är jag över att det arbete som alla mina kollegor i kommunens alla olika verksamheter har lagt ner har givit resultat. Deras engagemang är nyckeln till en positiv utveckling, säger hon. 
Rankingen som visar var i landet det bästa företagsklimatet finns kommer att presenteras av Svenskt näringsliv i höst.
  – Vi fortsätter på inslagen väg och välkomnar dialog med företagen. Det är först när de berättar för oss vad vi kan göra bättre som vi kan förändra vårt sätt att arbeta och bli en bättre företagskommun, säger Elin.

Läs mer: Undersökningen Lokalt företagsklimat (svensktnaringsliv.se)

Kontakter

Publicerad
21 maj 2024
Senast uppdaterad
21 maj 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret