Gå till innehållet

Förskolebarnen får pris för sitt fina arbete med återvinning

På förskolan Furustugan, avdelning Tallen, i Alunda är barnen duktiga på att återvinna eller återbruka alla typer av förpackningar.
– Vi gör allt vi kan för att minska vårt avfall och för att våra förpackningar ska kunna återvinnas och bli råvara till nya förpackningar. Barnens vilja att värna om naturen är stor, säger Amanda Lundqvist, pedagog.

Som en del av detta deltar barnen i Kartongmatchen, som uppmärksammar betydelsen av att återvinna. Bakom tävlingen, som består av flera olika moment, står Tetra pak.
En del handlar om att gå till närmaste återvinningsstation och återvinna, samt skapa en dokumentation som visar hur det går till. En annan del handlar om att skapa en återvinningskampanj för att inspirera fler att återvinna. En tredje del handlar om att sprida kunskap om återvinning av kartongförpackningar.

Inte bara skräp

På avdelning Tallen i Alunda har förskolebarnen jobbat bra med detta. Deras alster har vunnit tävlingsjuryns gillande och för det kommer de att belönas med ett pris.
  – En tom förpackning är inte bara skräp, den är råvara till en nya produkter. Genom att återvinna den sparar du på samhällets resurser, minskar din energianvändning och din egen miljöpåverkan. Tänk om alla visste det, säger Amanda.
Kartongmatchen lär barnen mer om återvinning, hållbar utveckling och ger dem en chans att kunna vara med och påverka vårt klimat.

Läs mer: Kartongmatchen (länk till extern hemsida)

Kontakter

Publicerad
22 maj 2024
Senast uppdaterad
22 maj 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret