Gå till innehållet

Fortsatt arbete för campingområdet i Österbybruk

Östhammars kommun har sen hösten jobbat för att hitta en lösning för att campinggäster och badsugna fortsatt ska kunna nyttja bad- och campingområdet i Österbybruk.

Den aktör som drivit campingen i Österbybruk de senaste åren meddelade i slutet av den förra säsongen att de inte avsåg att driva campingen den kommande säsongen. Campingen hade då drivits på mark som Österbybruks simbadsförening arrenderat under en mycket lång period av fastighetsägaren, Östhammars kommun.

 

Efter ett antal möten under hösten och vintern har en arbetsgrupp beståendes av kommunen och ideella krafter i Österbybruk samverkat för att finna en lösning som innebär att

  • Eldfesten fortsättningsvis kan genomföras (och utvecklas)
  • Campingen kan bedrivas och därmed bidra både till besöksnäringen och till kommersiell verksamhet på orten
  • Den uppskattade badplatsen i anslutning till campingen även fortsättningsvis sköts och är öppen för allmänheten

Det finns förutsättningar att lyckas med detta, men det har också identifierats ett antal punkter som behöver klarläggas, till exempel ansvarsfrågor.

 

Eldfesten, planeras även fortsättningsvis att genomföras med Simbadsföreningen som huvudman.


Simbadsföreningen Det gamla avtalet kommer inte fortsätta gälla, och vi tar istället fram ett nytt utifrån nuläget. Kommunen avser att köpa ett antal byggnader som föreningen byggt under årens lopp.

 

Campingen kommer att handlas upp i två delar. För säsongen 2024 går kommunen ut med en direktupphandling. För perioden 2025 till 2040 går kommunen ut med en så kallad driftskoncession. Det är ett längre avtal, som ger den externa aktören möjlighet att både utveckla verksamheten långsiktigt och få avkastning på Investeringar i anläggningen. Den större upphandlingen kommer inte att hinnas med till säsongen 2024, vilket är skälet till att kommunen nu väljer att först utföra en kortsiktig direktupphandling.

 

Badplatsen kommer under 2024 skötas av verksamhetsutövaren för campingen. För perioden 2025 och framåt finns det ambitioner att lägga över en del av driften av badet på den aktör som vinner koncessionsupphandlingen. När det kommer till badet finns det också en del investeringsbehov som behöver hanteras. Det handlar både om behov av säkerhetshöjande insatser och ökad tillgänglighet/attraktivitet.

 

Vi avser att återkomma med mer information runt vecka 15, när den kortsiktiga upphandlingen är klar.

Kontakter

Publicerad
20 mars 2024
Senast uppdaterad
20 mars 2024
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret