Gå till innehållet

Högt engagemang i Österbybruk

I början av januari hölls ett fortsättningsmöte med en grupp engagerade boende från Österbybruk. Avtalet gällande användning av kommunens mark behöver justeras efter rådande lagstiftning och i samband med det vill kommunen även tydligare stärka förutsättningarna för camping, evenemang och allmänt bad på platsen.

Under mötet träffades kommunala representanter och ideellt engagerade personer för att diskutera lösningar för området.  

Här beskrivs några av de aktuella punkterna:

  • Östhammars kommun har påbörjat ett detaljplanearbete i Österbybruk med syfte att bl.a. skapa mer gynnsamma förutsättningar för campingverksamheten

  • Avtalet mellan Östhammars kommun och Simbadsföreningen är uppsagt. Syftet med detta är att istället teckna ett arrendeavtal direkt mellan Östhammars kommun och den aktör som driver campingen (Simbadsförenignen driver inte campingen och har heller inte gjort det)

  • Simbadsföreningen är huvudarrangör för Eldfesten. Eldfesten är ett evenemang som alla sätter stort värde på och som genomförs årligen på den plats där också campingen driver verksamhet. Under den period då Eldfesten genomförs behöver campingverksamheten anpassas efter de krav på ytor som evenemanget förutsätter.

  • Den campingentreprenör som föregående år drivit campingen, har beslutat sig för att inte göra detta kommande år.

  • Östhammars kommun arbetar nu tillsammans med både Simbadsföreningen och andra ideella krafter för att både kortsiktigt och långsiktigt bidra till bra förutsättningar till att Eldfesten kan genomföras, till att badanläggningen är tillgänglig och (förstås) till att den uppskattade campingverksamheten kan fortsätta.

 

Detta arbete har betydelse för oss och är därför något som vi prioriterar. Samtidigt ska vi vara ärliga med att uppdraget har en hel del svårigheter, som i dagsläget inte har sin lösning. Därför är det glädjande att också privatpersoner, företag och föreningar i Österbybruk vill vara med och bidra, säger Ulf Andersson, chef för Samhällsbyggnadskontoret.

Kontakter

Publicerad
29 januari 2024
Senast uppdaterad
29 januari 2024
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret