Gå till innehållet

”Nu behöver vi bli fler i den frivilliga resursgruppen!”

Civil beredskap är ett ämne som engagerar. Det visar den frivilliga resursgruppens flygande start, där många visat vilja att kunna vara med och bidra om något skulle hända. Två av dem är Niklas Lund och Jonas Jansson, som gärna ser att fler ansluter sig till gruppen.

Intresset för den frivilliga resursgruppen (FRG) var stort och nyligen slutförde gruppens deltagare en grundutbildning, som gör dem förberedda på att kunna hjälpa till vid en samhällsstörning.
  – Jag vill vara med och bidra, inte sitta hemma utan att kunna påverka händelseförloppet om något skulle hända, säger Niklas Lund, från Österbybruk.
Tillsammans med Jonas Jansson, bosatt i Östhammar, leder han arbetet i FRG.
  – Nästa steg är att prata ihop oss i gruppen om hur handlingsplanen framåt ser ut. Det gäller att hålla gruppen på tå, fortsätta med utbildningar och övningar, säger Jonas. 

Fem personer på varje ort 

De berättar att styrkan i FRG är gruppens sammansättning. Deltagarna kommer från olika delar av kommunen, är i olika åldrar och har spridd kompetens. Gemensamt är att de alla vill bidra till kommunen och till samhället vid en samhällsstörning.
  – Samtliga har ett stort engagemang i sin hemort och har sina egna lokala nätverk, vilket gör att vi förfogar över goda resurser, säger Jonas.
På sikt ser han och Niklas gärna att fler väljer att engagera sig i FRG. Fem personer på varje ort, som kan hjälpas åt med det geografiska områdesansvaret, är ett av deras mål. 

Eget ansvar

Civilsamhället har en viktig roll och hemberedskap är ingen annans ansvar.
  – Vi har invaggats i trygghet och många har kanske svårt att se sin egen roll vid en samhällsstörning, säger Jonas.
Han har jobbat med krisberedskapsfrågor i många år och har förståelse för kommunens utmaningar i sammanhanget. Han ser gärna att fler börjar prata om och reflektera över det egna ansvaret i en tid med avrustat civilförsvarstänk och oro i världen.
  – För mig känns det naturligt att engagera sig och att hjälpa till på olika sätt, säger han.

Aktiveras av kommunen 

Vad är det för möjliga scenarier FRG ser framför sig när de övar och utbildar sig?
  – Ja, det behöver inte vara krig, utan snarare andra samhällsstörningar och olika former av kriser. Till exempel skulle det vara sårbart med långvariga el- och IT-bortfall, säger Niklas.
Tillsammans med Jonas ser han FRG som ett redskap för kommunen, som tillhandahåller frivilliga krafter som kan aktiveras av kommunen när det behövs. Samverkan med andra organisationer är också viktig att etablera, liksom att engagera fler.

Vill du också vara med?

Välkommen då att kontakta ett fantastiskt gäng som kan erbjuda gemenskap kring ett angeläget ämne, ökad trygghet i och med tillhörigheten till ett team vars deltagare kontinuerligt kommer att erbjudas övningar och utbildningar. Mejla ditt intresse att delta till beredskap@osthammar.se

Kontakter

Publicerad
23 februari 2024
Senast uppdaterad
23 februari 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret