Gå till innehållet

Nya rutiner vid skadegörelse av läromedel eller lokaler

Ibland händer det att elever vållar skada på skolans egendom. Om det sker av oaktsamhet eller med uppsåt kommer ersättningskrav att kunna ställas på eleven. Detta enligt en ny rutin som förvaltningen tagit fram på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden.

Förvaltningen har tagit fram en ny rutin för ersättningskrav vid oaktsamhet eller skadegörelse av läromedel och lokaler. Den innebär att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vållar person- eller sakskada ska ersätta skadan, enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen (1972:207).
  – Med sakskada avses att egendom skadas eller går helt förlorad, säger Christina Stenhammar, barn- och utbildningschef. 

Likvärdig produkt 

Grundregeln är att skolan ska tillhandahålla läromedel kostnadsfritt. Däremot kan skolan begränsa att läromedel endast får användas på skoltid. Läromedlets värde bör beräknas som återanskaffningsvärdet med avdrag för ålder och bruk, det vill säga vad det kostar att köpa en likvärdig produkt.
  – Om eleven uppsåtligen har sönder något som tillhör lokalen utgår skadeståndsbeloppet från vad det kostar att köpa nytt eller reparera, säger Christina Williamsson Liw (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Rektorn fattar beslut 

Elever som är minderåriga ska enligt 2 kap 4 § skadeståndslagen ersätta skadan i den mån det är skäligt med hänsyn till ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, föreliggande ansvarsförsäkring och andra ekonomiska förhållanden eller övriga omständigheter.
Det är skolans rektor som fattar beslut om skadestånd ska utkrävas.

Kontakter

Publicerad
12 mars 2024
Senast uppdaterad
12 mars 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret