Gå till innehållet

Pedagogisk omsorg avvecklas i Alunda

Allt färre efterfrågar pedagogisk omsorg, som är ett alternativ till förskola, i Alunda. Inför nästa läsår är endast sex barn inskrivna, vilket föranleder barn- och utbildningsnämnden att fatta beslut om att avveckla verksamheten.

Pedagogisk omsorg erbjuds av kommunen som ett alternativ till förskola, enligt 25 kap. 2§ i skollagen. I kommunen finns två dagbarnvårdare i Alunda tätort som arbetar i små barngrupper i hemmiljö.

De arbetar och planerar utifrån Skolverkets allmänna råd för pedagogisk omsorg, Barnkonventionen, dokumentationen av arbetet mot kränkande behandling, kommunens ledord och vision samt att förskolans läroplan (Lpfö18) är vägledande. Verksamheten utgår från en helhetssyn på barnets behov där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Efterfrågas i allt mindre utsträckning

Under läsåret 2022/2023 var 16 barn inskrivna i verksamheten och under läsåret 2023/2024 är det 10 barn inskrivna. Under hösten 2024/2025 beräknas det endast vara 6 barn inskrivna.
­Pedagogisk omsorg efterfrågas i allt mindre utsträckning och det finns ingen kö. Därför har barn- och utbildningsnämnden fattat beslut om att avveckla den kommunala pedagogiska omsorgen i Alunda från och med den 1 augusti 2024.

– Skulle det visa sig att behovet av pedagogisk omsorg ökar kan verksamheten åter komma att startas, säger Christina Williamsson Liw (M), ordförande i nämnden.
Publicerad
8 mars 2024
Senast uppdaterad
8 mars 2024
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret