Gå till innehållet

Tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö, Hargshamn och Hökhuvud. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Framgångsrikt arbetssätt med lokala trygghetsvandringar

Trygghetsvandringar är ett sätt att samla in kunskap om ett område och få reda på vad medborgarna tycker om sin närmiljö. Det konstaterar Oskar Johansson, brottsförebyggande samordnare, efter fem genomförda tillfällen i Östhammar, Österbybruk, Gimo, Alunda och Öregrund.

Under 2025 har det genomförts fem trygghetsvandringar i kommunens tätorter. Representanter från kommunen, polisen, den kommunala bostadsstiftelsen Östhammarshem, svenska kyrkan och allmänhet har deltagit.
  – Alla är intresserade av att få veta mer om vad det är som kan göra skillnad i vårt gemensamma trygghetsskapande arbete. Ibland är det enkla åtgärder som gör att en plats inte längre upplevs som otrygg, säger Oskar.

Slybekämpning och förbättrad belysning

I Östhammar nämns slybekämpning som en möjlig åtgärd och här, liksom på övriga orter i kommunen, behövs förbättrad belysning på flera olika platser. I Österbybruk föreslås hastighetsdämpande åtgärder och en smidig plats för avlämning vid skolan samt fler livbojar vid dammarna och vid campingen. I Gimo föreslås bland annat fler bilhinder på Bruksgymnasiets parkering och i Alunda föreslås ny gångväg mellan Marmavägen och skolan. I Öregrund skulle en tydligare skyltning kunna förbättra trafiksituationen och här skulle utökad kameraövervakning kunna bidra till ökad trygghet.
Förslagen kommer nu att sammanställas i en rapport som presenteras för verksamhetsansvariga och beslutsfattare.
  – Samarbetet och dialogen om hur vi kan göra kommunen tryggare fortsätter, säger Oskar.

Engagemang och delaktighet

Ett syfte med att genomföra trygghetsvandringar är att stärka känslan av trygghet så att fler vill och vågar röra sig i sitt närområde. Men trygghetsvandringarna handlar inte bara om trygghet och säkerhet. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kan de också ses som ett demokratiskt instrument för att förmedla medborgarnas åsikter till beslutsfattare. Eftersom trygghetsvandringar bygger på samarbete mellan boende och det civila samhället i form av kommunala förvaltningar och verksamma i området kan de också leda till stärkt engagemang och delaktighet.

Vill du komma i kontakt med vår brottsförebyggande samordnare för att lämna förslag på fler trygghetsskapande åtgärder? Mejla oskar.johansson@osthammar.se

På bilden från vänster: Thomas Tidstrand, fastighetsförvaltare, Fredrik Jansson, beredskapssamordnare, Bengt Eriksson, kommunpolis, och Oskar Johansson, brottsförebyggande samordnare, i samband med en trygghetsvandring i Öregrund.

Kontakter

Publicerad
3 juli 2025
Senast uppdaterad
3 juli 2025
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret