Gå till innehållet

Tryggt & Trivsamt: Nu är medborgarlöftet påskrivet

Östhammars kommun och Polisen undertecknade idag ett medborgarlöfte. Löftet handlar om att aktivt verka för att höja medborgarnas upplevda trygghet i kommunen.

Till grund för medborgarlöftet ligger en lokal lägesbild, enkäten Tryggt & Trivsamt  och de medborgardialoger som genomfördes under hösten. Löftet är ett led i polisens och Östhammars kommuns samverkansöverenskommelse om långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

– Östhammar är idag en av de tryggaste kommunerna i Uppsala län och jag hoppas att det nya arbetssättet med mer delaktighet från kommunens medborgare ska leda till ett än mer tryggare Östhammar. Jag tror och hoppas att vi och medborgarna kan komma varandra närmare. Vi är i stort behov av ett samarbete med kommun, organisationer, föreningar, näringsliv, och medborgarna, för att lyckas i det brottsförebyggande arbetet, säger Niklas Hållkvist, lokalpolisområdeschef i Norduppland.

– I Östhammars kommun har vi en lång tradition och erfarenhet av att samarbeta med polisen. Vårt gemensamma arbete har gett goda resultat och en stor, upplevd trygghet i kommunen. Nu arbetar vi vidare genom att vi gemensamt tecknar ett medborgarlöfte, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

Polisen ökar sin närvaro på otrygga platser
Polisen och Östhammars kommun kommer att genomföra gemensamma trygghetsvandringar, med start i Alunda och Österbybruk, tillsammans med företrädare från kommunen, polisen och andra berörda. 

Syftet är att identifiera platser som upplevs som otrygga och föreslå åtgärder för att minska otryggheten på dessa platser. På de platser som identifieras som otrygga ska bland annat den polisiära övervakningen öka.

Kommunens åtgärder kring upplevda otrygghetsfaktorer
För kommunen handlar medborgarlöftet bland annat om att röja buskage och förbättra belysning. Klotter på kommunens fastigheter ska saneras omgående och övrig skadegörelse på kommunens fastigheter ska åtgärdas så snabbt det är möjligt. Platser som kan vara farliga ur trafiksäkerhetssynpunkt ska identifieras och väghållaren ska underrättas av kommunen.

Vad är ett medborgarlöfte?
Medborgarlöften är en del av den nya styrningen av polisen. Det innebär att den lokala problembilden ska vara utgångspunkten för de mål polisen arbetar med lokalt.

Medborgarlöften är en utveckling av de samverkansöverenskommelser som funnits tidigare mellan kommun och polis. Det nya är att medborgar- och medarbetarperspektivet i högre utsträckning tas tillvara för att göra den lokala problembilden tydligare.

Medborgarlöften handlar om konkreta aktiviteter som kommun och polis tillsammans kommer överens om för att öka tryggheten och minska brottsligheten. 

Kontakter

    Publicerad
    15 december 2015
    Senast uppdaterad
    15 december 2015
    Ansvarig organisation
    Kommunstyrelsen