Gå till innehållet

Östhammars kommun arbetar långsiktigt för att vara en hållbar arbetsgivare

Östhammars kommun är beroende av engagerade medarbetare för att kunna leverera välfärd – nu och i framtiden. Under 2017 finns särskilda medel avsatta för att starta upp ett långsiktigt arbete för att trygga kompetensförsörjningen.

- För att vara en hållbar arbetsgivare krävs kunskap om vad våra medarbetare efterfrågar. Vi har det senaste året haft ett 20-tal workshops med medarbetare från olika yrkeskategorier, verksamheter och orter för att bilda en bra grund att utgå från i utvecklingsarbete, säger Anneli Sumén, HR-strateg på Östhammars kommun.

- Kommunen fokuserar på sju strategiska områden och flera viktiga satsningar genomförs redan under 2017, berättar Linn Sunnelid, chef för enheten Lednings- och verksamhetsstöd. De strategiska områdena är: Kompetensförsörjning, lön, hälsa och arbetsmiljö, anställningstrygghet, arbetstid, delaktighet och inflytande samt lika möjligheter.

För att mäta var kommunen står i dessa frågor genomförs följande mätningar:

  • Attraktiv arbetsgivare (Attraktiv arbetsgivarindex, AVI)

Jämfört med andra kommuner placerar Östhammars kommun sig precis mitt i Nyckeltalsinstitutets ranking av attraktiva arbetsgivare där 99 av landets 270 kommuner deltagit. Små kommuner har en tuffare utmaning än stora, vilket avspeglas i mätningen där Östhammars kommun jämförs med flera av Sveriges största kommuner.

Kommunen har gjort framsteg sedan förra årets mätning, exempelvis har antalet trygga anställningar ökat. Nu fortsätter arbetet för att bli ännu mer attraktiv som arbetsgivare.

  • Jämställd arbetsgivare (Jämställdhetsindex, Jämix)

Jämställdhetsarbete kräver kunskap som sedan ska omsättas i handling för att leda till en förändring. Våren 2016 antog Östhammars kommunfullmäktige en strategi för att arbeta med jämställdhetsintegrering i kommunen. Östhammars kommun hamnar på sista plats bland deltagande arbetsgivare i Nyckeltalsinstitutets Jämställdhetsindex och det manar till krafttag för att bryta mönstret.
- Vi har satsat stort på arbetsmiljöfrågor under 2016 och 2017. Nu är det hög tid för nästa steg; att satsa på jämställdhetsarbetet och bland annat minska ofrivilliga deltids- och visstidsanställningar, säger Jenny Nolin, HR-specialist på Östhammars kommun.

  • Jämställda löner (Lönekartläggning 2016)

- Vi ska ha en jämställd lönesättning i Östhammars kommun, säger förhandlingschef Birgitta Kraft,. Genom lönekartläggningen vi gjorde i vintras har vi kunnat identi fiera osakliga löneskillnader som vi nu kan åtgärda och förebygga.


Arbete pågår för att ta fram kommunövergripande lönekriterier och i höst genomför kommunen utbildning riktad till samtliga chefer i både kompetensbaserad rekrytering och jämställd lönebildning.

Publicerad
21 juni 2017
Senast uppdaterad
21 juni 2017
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret