Gå till innehållet

Vi behöver hjälpas åt att spara vatten

Nu är det extra låga grundvattennivåer i stora delar av landet. Östra Sverige är särskilt utsatt och då också Östhammars kommun. Hur berör det då dig och mig?

Har du kommunalt vatten och avlopp behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig vattenförbrukning så vattnet räcker till oss alla som bor och lever här. Men de låga grundvattennivåerna påverkar också dig som har egen brunn eftersom det är svårt att veta hur läget är i de mindre grundvattenmagasinen. 

Minska vattenförbrukning i vardagen

I genomsnitt förbrukar vi 160 liter vatten per person och dygn i Sverige. Av den mängden använder vi endast omkring 10 liter till dricksvatten och för matlagning. Övrigt vatten går till stora delar åt till dusch, disk, toalettspolning och tvätt.

Vi kan alla göra något för att minska onödig vattenförbrukning. Låt exempelvis inte kranen stå och rinna i onödan vid tandborstning och matlagning, duscha lite kortare, undvik att vattna trädgården med dricksvatten utan spara istället regnvatten i tunnor från hängrännorna på taket. Det är den onödiga vattenförbrukningen vi måste minska på. Vi rekommenderar också att du tänker en och två gånger innan man fyller sin pool med dricksvatten.

Vi ser över verksamheternas vattenförbrukning

– Vi vill självklart att vi alla hjälps åt att minska den vattenförbrukning vi kan, särskilt i detta ansträngda läge med så låga grundvattennivåer, säger Peter Nyberg, kommundirektör.

En viktig del är förstås att vi själva ser över våra kommunala verksamheter och hur vi kan bidra. Vi informerar våra anställda och har bett att alla förvaltningar ser över vad de kan göra.

– Vi fortsätter vårt pågående arbete med att byta ut duschar och vattenkranar i kommunens fastigheter mot snålspolande, när det gäller bevattning av blommor på allmänna platser håller vi på att utreda om det går att bevattna med regnvatten eller från vattendrag och i hela vårt planarbete har vi hållbar samhällsutveckling i fokus, avslutar Peter Nyberg.

Gästrike Vatten följer nivåerna och bidrar med kunskap

Sedan 1 maj är Gästrike Vatten vår nya leverantör av dricksvatten. De arbetar intensivt med att informera om att vi alla behöver spara vatten, med att optimera befintliga system och med att leta efter läckage och möjliga nya vattentäkter.

Grundvattennivåerna övervakas kontinuerligt. Du som abonnent får information via Gästrike Vatten, och kan också höra av dig till kundstjänst om du har frågor. 

Har du fler frågor om vattensituationen och vad du kan göra?

Gästrike vatten - Frågor och svar om att spara vatten

Gästrike vatten - Lägesbild

Så kan du spara vatten - Krisinfobloggen informerar

Publicerad
16 juni 2017
Senast uppdaterad
16 juni 2017
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret