Gå till innehållet

Från och med tisdag den 26 november kommer schaktning och sprängning påbörjas på Långgatan i Öregrund vilket kommer att påverka Utkiksgränd och Pelekans backe. Arbetet pågår mellan kl. 07:00 till 16:00 vardagar. Vid sprängning ljuder en varningssignal. För mer information se Gästrike vattens hemsida

Lugnare kvällar i Gimo efter gemensam insats

När kommunen fick information om oroligheter i Gimo bestämdes att titta närmare på ungdomars situation. Det har lett till att Gimo i dag har en fritidsgård med öppet flera kvällar i veckan.

Grupperingar av ungdomar samlades på kvällarna i Gimo centrum. Ungdomarna rörde sig i gäng runt torget och hade varken sysselsättning eller träffpunkt.

– Vi kände oro för att det skulle kunna bli stökig på samhället och ville stoppa det i ett tidigt stadium, säger Linus Westin, interkulturell kommunikatör i Östhammars kommun.

Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef, tog initiativet för att starta projektgruppen Tryggt Gimo.
– Jag fick höra talas om att ungdomarna i Gimo inte hade någonstans att vara eller någonting att göra och i sådana lägen måste vi alla hjälpas åt, säger hon.
Linus Westin fick rollen som projektledare. I gruppen ingår flera av förvaltningarna på Östhammars kommun, hyresvärden Östhammarshem, polisen, Svenska kyrkan och olika föreningar på orten.

Fritidsgård öppet under fler kvällar

Gruppen kom snabbt fram till att Gimo är en plats där många ungdomar bor trångt tillsammans med sina familjer. Kommunens fritidsgård hade nyligen öppnats i studieförbundet ABF:s lokaler men öppenhållandet var begränsat till en kväll i veckan. Trycket var enormt, 30 ungdomar dök upp och det konstaterades genast att större lokaler behövdes. Dessutom var en kväll i veckan för lite.

– Alla förvaltningar från olika håll hjälpte till så vi kunde ställa upp med personal för att snabbt få igång detta. Vi gjorde också en snabb inventering av lokaler och landade i Ladan. Nu använder vi Ladan i samarbete med Gimo sportanläggningar, säger Linus Westin.

Samtliga aktörer i projektgruppen agerade snabbt och bidrog på olika sätt. Nu har fritidsgården öppet tre kvällar i veckan, tisdag till torsdag, Personalen som jobbar där är verksam inom kultur- och fritidsförvaltningen och har stöd av socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt Svenska kyrkan som även har öppnat egen verksamhet för mellanstadiebarn en dag i veckan.

På fritidsgården har ungdomarna bland annat möjlighet att träffas, fika, spela playstation och göra film tillsammans. Fritidsgården är välbesökt, både tjejer och killar kommer dit på kvällarna.

Många aktörer jobbar tillsammans

Verksamheten sker under ordnade former och fritidsgården är en trygg plats för ortens unga.
– Det känns bra att vi kan erbjuda aktiviteter och en träffpunkt för ungdomar, säger Linus Westin.
I samhället märks det att det ökade öppethållandet på fritidsgården haft en lugnande effekt.
– Det är viktigt att fånga upp signaler i ett tidigt skede. Ungdomar har ett starkt engagemang som, om det kanaliseras i rätt riktning, ytterligare bidrar till att stärka ett attraktivt samhälle, säger Håkan Dahlqvist, socialchef.

Att skapa dessa förutsättningar tillsammans med ungdomarna tycker han är viktigt. Linus Westin håller med och hoppas att fritidsgårdsverksamheten i Gimo får fortsätta ha öppet flera dagar i veckan.

Andra aktiviteter som initierats är läxläsning och eftermiddagsaktiviteter för mellanstadiebarn. Barn- och utbildningsförvaltningen ser över möjligheten att starta en fritidsklubb, som kan erbjuda ungdomarna ännu fler aktiviteter att välja på efter skoltid. Projektgruppen ser gärna att fler aktörer hakar på för att bidra i sammanhanget. Till exempel föreslås att användningen av sim- och sporthallar kan utvecklas.

– Jag är glad över att vi kunnat åstadkomma det här tillsammans. Det går att göra skillnad när vi hjälps åt, säger Linus Westin.

Kontakter

Publicerad
9 november 2018
Senast uppdaterad
9 november 2018
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret