Gå till innehållet

Fira Sverigefinnarnas dag med oss!

Den 24 februari firar vi Sverigefinnarnas dag. Det sker på kulturhuset Storbrunn i Östhammar, där den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur lyfts fram som en del av det svenska kulturarvet.

– Ni kommer väl till kulturhuset Storbrunn för att fira Sverigefinnarnas dag, säger Hans Raab, finsk koordinator i Östhammars kommun.
Leena och Markku Leppäaho är Sverigefinnar och Östhammarsbor svarar ja, självklart vill de komma för att ta del av dagens program och gemenskap.
– Det betyder mycket att få träffa och umgås med andra som också har sina rötter i Finland, säger Leena och Markku.

Poesi och körsång

– Dagen bjuder fika, mingel och utställningar av sverigefinska konstnärinnor som gör takkronor av halmslöjd, så kallad himmeli. Programmet fortsätter med bland annat poesi, kåseri, körsång och så kommer den Sverigefinska delegationen att utse årets sverigefinska kommun, berättar Hans Raab.
I fjol var det Östhammars kommun som fick utmärkelsen i konkurrens med bland 66 andra finska förvaltningsområden och i år är vi värdar för festligheterna.
– Vi tar tillfället i akt och firar med en ordentlig fest för att sätta Östhammars kommun på kartan, säger Hans Raab.

Sverigefinsk identitet

Enligt Institutet för språk och folkminnen är antalet personer med finsk bakgrund över 700 000 personer i Sverige. Sverigefinnarna är därmed den största nationella minoriteten i vårt land. Hans Raab kommer att prata om den sverigefinska identiteten och om vikten av att behålla sitt modersmål.
Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten. Den kommer så klart att hissas dagen till ära.
– Alla är välkomna till kulturhuset Storbrunn i Östhammar för att fira Sverigefinnarnas dag, säger Hans Raab.

Kontakter

Publicerad
19 februari 2020
Senast uppdaterad
28 februari 2020
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa