Gå till innehållet

Algblomning vid Gräsö - Avrådan från bad

Informationscentralen för Bottniska viken, ICBV, har fått in flera rapporter om algblomning kring Gräsö. Miljöenheten avråder från bad när det är algblomning.

Igår torsdag 13/8, kom det in flera rapporter till ICBV om algblomning vid Gräsö. Bland annat inkom en rapport från Gräsö bad och camping. Det var ljusgröna stråk som låg på ytan. ICBV bedömer att det troligtvis rör sig om cyanobakterier, och råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet så länge man ser ansamlingar på ytan eller att vattnet är grumligt. Du bör inte bada och inte låta hundar vistas nära vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mejl icbv@lansstyrelsen.se.

Kontakter

Publicerad
13 augusti 2021
Senast uppdaterad
13 augusti 2021
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret