Gå till innehållet

HBTQ+ på biblioteken

Hurra! Vi har nu jobbat med ämnesord i bibliotekskatalogen så att HBTQ+-litteratur ska vara lättare att hitta. Det har också köpts in mer HBTQ+-litteratur för att kunna erbjuda ett större utbud. Du kan titta på filmsnuttar med högläsning, boktips och instruktioner för sökning. När vi väl öppnar biblioteken igen kan du komma och titta på våra HBTQ+-hyllor som vi nu har i både Alunda och Östhammar.

I samband med satsningen på HBTQ+ på biblioteken har vi gjort en filmserie med fem korta filmer som ni hittar på Östhammars kommuns Youtubekanal. Författaren Sara Lövestam läser ur sin ungdomsbok ”En stark nolla”, bibliotekarierna Maria Loboda, Charlotte Selenius och Elin Streiffert ger HBTQ+-boktips och bibliotekarien Malena Jäder visar hur man söker på HBTQ+-ämnesord i bibliotekskatalogen. Det finns också en skriftlig tutorial om hur man söker på HBTQ+-litteratur i katalogen och vilka ämnesord man kan använda för att få bra sökträffar.

I Östhammar finns det nu en HBTQ+-hylla för vuxna. Vi kallar hyllan för ”Böcker bortom normen” med en skylt med regnbågshjärta. Ungdomsböckerna står bland de andra ungdomsböckerna, men med en skylt på ryggen där det står ”bortom normen ung”. Vi har också en liten avdelning bland bilderböckerna som vi kallar ”Regnbågsbilderböcker”.

I Alunda finns en HBTQ+-hylla för blandade åldrar.

Publicerad
29 april 2021
Senast uppdaterad
29 april 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa