Gå till innehållet

Kulturprogram lyfter demokratins 100 årsjubileum

För 100 år sedan, i september 1921, genomfördes det första riksdagsvalet i Sverige där kvinnor hade rösträtt och var valbara. Demokratin är i ständig utveckling och i höst firar vi denna milstolpe i dess historia. Tillsammans med föreningslivet har vi samlat ihop ett program på temat demokrati 100 år. Satirtecknare, teater, föreläsningar och kulturkväll med sång och poesi. För demokratin är viktig att reflektera över, men även att fira med buller och bång.

28 AUGUSTI KL. 14

Invigning av Vässa Pennan

”Vässa Pennan”, med verk av satirtecknarna EWK (Ewert Karlsson), Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg. Invigning av politiker Margareta Widén-Berggren, satirtecknare Magnus Bard och från folkbildningen Caroline Ullman. Samtal om demokrati, yttrandefrihet och satir. Vi har vässade pennor, rita din egen karikatyr. Publikens egen konstutställning. Workshop för de unga. Poeten Karlsson, Teater Fridhem, Svenne & Svalle, Gräsligan och HildeMarie Farstad sjunger, skämtar och funderar kring allvarliga ting i teater och visform.

Plats: Ekeby Bygdegård, Alunda

Fri Entré.

Kontakt Sven-Ove Wånö/076-16 33 859.

Arrangör: Ekeby Bygdegårdsförening*

 

29 AUGUSTI KL. 15

TEATER Kriga som ingen

Om Östhammars mest berömda rösträttskämpe, Signe Jacobsson, innan hon hittat sin kamp. Det är historien om en tonåring som gjorde sådant ingen annan vågade. Hundra år efter att kvinnor fick rösträtt i Sverige berättar föreställningen om en av alla dem som banade väg.

Plats: Ekeby Bygdegård, Alunda

Fri Entré. Kontakt Sven-Ove Wånö/076-16 33 859.

Arrangör: Ekeby Bygdegårdsförening*

 

1 SEPTEMBER KL. 18.30–20.00

KULTURKVÄLL – Hurra för demokratin!

Demokratin fyller 100 år! Stensunda Musik & Kultur tillsammans med biblioteket bjuder på en kväll med poesi, teater & musik. Vill du delta? Vi har öppen scen för dig som vill bidra med något eget.

Plats: Alunda bibliotek

Fri entré. Biljett: biblioteket.alunda@osthammar.se / 0173-858 70

Arrangör: Östhammars kommun och Stensunda Musik & Kultur*

*Medarrangörer: Stensunda Musik & Kultur, Bygdegårdarnas Riksförbund, Uppsala Bygdegårdsdistrikt, Statens Kulturråd, Östhammars Kommun, Alunda Bibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan.

 

21 SEPTEMBER KL. 19

FÖRFATTARBESÖK Ulrika Knutson om Den besvärliga Elin Wägner

Elin Wägner var långt före sin tid. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning. Kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat. Ulrika Knutson är en välkänd radioröst och journalist som tidigare har skrivit boken Kvinnor på gränsen till genombrott.

Plats: Kulturhuset Storbrunn

Fri entré. Boka: storbrunnbiljetter@osthammar.se / 0173-86300

Arrangör: Östhammars kommun

31 OKTOBER KL. 14

UTSTÄLLNING För en rimligare värld

Vernissage på konstutställning av arbetarmålaren Roine Jansson och på Folkets Hus och Parkers utställning ”För en rimligare värld”. Utställningarna öppna dagligen under eftermiddagarna, hela veckan.

Kaffeservering.

Plats: Hargshamns Folkets hus

Biljetter: tel 070 380 28 80, hargshamn.nu

Arrangör: Hargshamns Folkets hus

 

3 NOVEMBER KL. 18.30

FÖRFATTARBESÖK Lena Kallenberg

Lena blev Ivar Lo Johansson-stipendiat 2020 och arbetarförfattare med utgångspunkt i kvinnohistorien.

Plats: Hargshamns Folkets hus

Biljetter: tel 070 380 28 80, hargshamn.nu

Arrangör: Hargshamns Folkets hus

 

18 NOVEMBER KL. 18

FÖRFATTARBESÖK Kjell Östberg om Folk i rörelse:  Vår demokratis historia

Våren 2021, året då den svenska demokratin firar hundraårsjubileum, är Kjell Östberg aktuell med boken Folk i rörelse:  Vår demokratis historia. Han skriver om hur vår demokrati är ett resultat av att människor sluter sig samman i kamp för att gemensamt skapa förändring, från Sundsvallsstrejken 1879 till Fridays for future idag.

Plats: Österbybruks bibliotek

Fri entré. Boka: biblioteket.osterby@osthammar.se / 0173-856 30

Arrangör: Östhammars kommun

Publicerad
17 augusti 2021
Senast uppdaterad
17 augusti 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa