Gå till innehållet

Landshövdingen besökte företag i Östhammars kommun

Torsdagen den 2 december hade kommunens näringslivsenhet besök av Uppsala läns Landshövding Göran Enander. Besöket ägnades åt företagsbesök då Landshövdingen gjort liknande resor i länets övriga kommuner och önskade veta hur det stod till bland företagandet efter pandemins intåg våren 2020. Nina Laukkanen Mållberg, näringsutvecklare i kommunen, berättar om besöket.

Första stopp var JACO i Harghamn där vi träffade vd:n Richard Johnson samt Mats Hansson som berättade både om företaget historia och planerna framåt. Deras olika projekt som omfattar ”teknikbodar” med diverse elektriska inkrom hamnar i flera olika delar av världen.

Hargs Bruk och Löhammar Gård

Vidare gick färden mot Hargs Bruk och Löhammar Gård där vi fick en dragning av Hargs Bruks vd Jakob Tufvesson om deras olika delar som omfattar alltifrån skogsbruk till fastighetsförvaltning och viltvård. Med en mycket skogskunnig Landshövding blev det ett värdefullt möte med intressant inspel.

Smedjan i Alunda och lunch med spanska smaker

När det var dags för lunch åkte gänget till Smedjan i Alunda där vi möttes av Alex Camunas Mendez och Kerstin Ivarsson som på sin gård har en foodtruck där de lagar mat som serveras inne i gårdens smedja. God spanska smaker tillsammans med ett par som siktar högt och vill sätta Alunda på kartan. 

Återöppnande av Dannemora Gruva

Avslutningsvis mötte vi upp vd:n för Gränges Exploration, Christer Lindqvist, som i Alunda gav oss en föredragning om planerna att återöppna Dannemora Gruva, som även blir den första koldioxidfria gruvan. Spännande planer där de gamla brukstraditionerna blandas med nytt miljötänk.

Givande dag hälsade Landshövdingen 

Allt i allt var det en mycket givande dag för alla inblandade och Landshövdingen fick med sig mycket positiva planer och tankar från företagarna i vår kommun. Pandemin har förändrat en hel del, men företagarna är kreativa och förändringar behöver inte leda till något sämre, snarare tvärtom.

Kontakter

Publicerad
6 december 2021
Senast uppdaterad
6 december 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa