Gå till innehållet

Ledararenan – en satsning för medarbetare som vill prova på ledarskapsrollen

Förr hette det Aspirantprogrammet, nu har det uppgraderats och dessutom bytt namn. Ledararenan är alltså det nya namnet på programmet för ledarutveckling, där medarbetare får tillfälle att ”känna på” om ledarskap är deras grej eller inte.

—Att vara chef i en kommun är ett utmanande jobb men det är också ett av Sveriges viktigaste chefsjobb. Visst finns det blanketter och byråkrati i våra verksamheter, men det finns så mycket mer. Bredden i det kommunala uppdraget ger stora möjligheter till delaktighet och vidareutveckling, säger Elin Söderlind, HR-specialist vid Östhammars kommun

Gemensam satsning av framtida ledare

Under ett år hålls sex träffar då deltagarna får träffa andra blivande framtida ledare från våra samarbetskommuner Knivsta, Heby, Håbo och Älvkarleby.
—Vi gör en gemensam satsning på utveckling av framtida ledare med start våren 2022, berättar Elin.

Ledararenans träffar kommer att ha olika temaområden såsom "Kommunikation, samspel och samtal", "Att vara chef i en kommun" och "Det nya arbetslivet och förändringsledning". Deltagarna kommer att få möjlighet till personlig och professionell utveckling och träna på olika praktiska moment som ingår i en chefsroll.

Engagemang och handlingskraft

Hon ser gärna att de sökande gillar utmaningar, vågar gå utanför sin komfortabla zon för att prova nytt och att de har förmågan att kunna gå från idé till handling.
—Till programmet söker vi medarbetare som drivs av att vilja förbättra och ta ansvar, som bidrar med engagemang och handlingskraft samt medverkar till öppenhet och ett positivt samarbetsklimat, säger Elin.

En förutsättning att delta är att man har en tillsvidareanställning i kommunen och stöd från sin närmsta chef, som också förväntas fungera som mentor och coach genom hela utvecklingsinsatsen. Deltagarna garanteras inte ett chefsjobb när utvecklingsinsatsen är klar men alla kommer garanterat att få chansen att identifiera, utveckla och träna sig för ett ledarjobb.

Publicerad
6 december 2021
Senast uppdaterad
6 december 2021
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret