Gå till innehållet

Populärt med vildsvinskött på menyn

Hallå där Caroline Kekkonen, kökschef på Bruksgymnasiet i Gimo!

Vad hade Bruksgymnasiet på menyn den 8 december?
– Vi serverade vildsvinsfärsbiffar av lokalproducerat vildsvinskött tillsammans med potatisgratäng/kokt potatis samt gräddsås med en touch av timjan och svarta vinbär. Som tillbehör serverades rårörda lingon och äppelchutney.

Hur är det att laga till vildsvinskött?
– Det är som vilket viltkött som helst. Det är ett magert kött så vi har tillsatt grädde i färsen för att biffarna ska få rätt konsistens och smaka bra.

Vad tycker du om att ha vildsvinskött på menyn?
– Det är ett bra och roligt initiativ. Det är både klimatsmart, spårbart och nyttigt.

Krävs det några specialkunskaper för att laga till vildsvinskött?
– Egentligen inte. Man får dock tänka på att inte steka köttet på för hög värme, utan tillaga det med låg temperatur under en längre tid för att det inte ska bli överstekt.

Hur upplever du att maträtten har tagits emot av eleverna på skolan?
– Det är många positiva kommentarer, de vill gärna ha den på menyn igen. Bland kommentarerna hördes ”Grymt gott” och ”Det bästa jag ätit i restaurangen”. Många tycker att det är kul och bra med närproducerad mat från kommunens skogar.

Vad betyder tillgången av lokalproducerade livsmedel i skolköken?
– Det blir mindre klimatutsläpp och det gynnar en levande landsbygd. Det känns bra att kunna servera närproducerat kött och traditionell svensk husmanskost i våra matsalar.

Vilka utmaningar ser du med detta?
– Utmaningen är kostnaden eftersom viltkött är dyrare än annat kött. Vår livsmedelskostnad ligger på 9,78 kr för en skollunch.

Vad tycker du om samarbetet mellan Jägareförbundet och kommunerna som möjliggjort att servera vildsvinskött till skolans elever?
– Det är ett roligt och givande samarbete mellan kommunerna Älvkarleby, Östhammar och Tierp som tillsammans med jägareförbundet driver ett vildsvinsprojekt. Måltidsenheterna i Tierp och Östhammar samarbetar sedan flera år i olika frågor och via kostchefen i Tierp blev Östhammar en del av projektet. I Östhammar har vi valt att servera vildsvinsfärsbiffar till våra gymnasieelever, i Tierp kommer de att servera vildsvinskött till de äldre. Vi kommer sedan att utvärdera projektet för att se vad vi kan lära av varandra. Förhoppningsvis är det inte sista gången vi kan servera närproducerat viltkött.

Läs mer om vildsvinsprojektet här

Kontakter

Publicerad
15 december 2021
Senast uppdaterad
15 december 2021
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret