Gå till innehållet

Så vill vi arbeta för vatten – hållbarhetslöften tecknade av kommunen

Vattnets betydelse i samhällsplaneringen, nya tekniker och metodutveckling, mindre miljöskadliga ämnen till vattnet, minskad och smartare vattenanvändning – det är några områden Östhammars kommun ska satsa på framåt.

Kommunfullmäktige beslutade tisdag 9 november om aktiviter och åtgärder Östhammars kommun ska arbeta med för att stärka sitt arbete för att hushålla, effektivisera och skydd vattenresurserna inom Färdplan för ett hållbart län – åtgärdsprogrammet för vatten.

3 av 4 hållbarhetslöften tecknade 

Fredagen den 3 december tecknade  Östhammars kommun, tillsammans med flera andra aktörer i länet, de nya hållbarhetslöftena som gäller under programtiden 2021-2024.

– Detta är det tredje åtgärdsprogrammet av fyra som tas fram i länet i syfte att öka takten för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och samarbeta i miljöfrågor. Nu tar kommunen med sig löftena i sin planering av verksamhet och i projektutveckling, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

Östhammars kommun har tidigare tecknat löften om att genomföra aktiviteter och åtgärder inom två program. Det enda handlar om Minskad klimatpåverkan (2019-2022). Det andra gäller Ekosystem och biologisk mångfald (2020-2023) – där det också finns flera löften som handlar om vatten, men mer ur ett biologiskt perspektiv.

Riktade åtgärder för vattnet i kommunen

Den organisation som samordnar arbetet med åtgärdsprogrammen och de hållbarhetslöften som organisationer tecknar är Länsstyrelsen i Uppsala län, men alla aktörer väljer själva vilka åtgärder man vill arbeta med inom de olika programmen.

– Vår kommun har många utmaningar gällande vårt vatten och inte minst dricksvatten – det här är ett sätt att fokusera och rikta vårt arbete för att nå längre – och gärna tillsammans med andra aktörer i länet, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

Östhammars kommuns samtliga antagna åtgärder och aktiviteter hittar du här:

  1. Hållbarhetslöften Ekosystem och biologisk mångfald KF....pdf
  2. Hållbarhetslöften Minskad klimatpåverkan KF 2019-11-1....pdf
  3. Hållbarhetslöften Vatten KF 2021-11-09.pdf

Tidigare nyheter om undertecknade hållbarhetslöften hittar ni här nedan.

Nyheter/2019/i-dag-skrev-vi-under-hallbarhetsloften-for-klimatet/

Nyheter/2020/sa-ska-vi-jobba-med-ekosystem-och-biologisk-mangfald/

Publicerad
20 december 2021
Senast uppdaterad
20 december 2021
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret