Gå till innehållet

Städningen av råtalloljan fortsätter, allmänheten får hjälpa till

Sedan i måndags arbetar kommunen med att städa bort råtallolja i vår skärgård. Eftersom vi inom kort går in i vårens häckningsperiod är det de särskilt skyddsvärda natur- och fågelområdena som prioriteras i ordningen.

Redan i mitten av förra veckan stod det arbetslag som kommunen satt ihop redo att påbörja städarbetet, men fick på grund av det hårda vädret vänta till i måndags med att åka ut.

- Utmaningarna vi hittills ser är vädret och då i första hand blåsten, vi måste löpande anpassa oss till det. Just nu är väderförhållandena bättre, säger Fredrik Jansson, fastighetsskötare, som samordnar kommunens städinsats.

Städningen går enligt plan där vi tar ö för ö och plockar upp talloljan för hand. Vi har börjat med fågelskyddsområden och om vädret blir bättre har vi en förhoppning om att alla fågelskyddsområden som vi ska städa avklaras den här veckan. Det är i nuläget tre team ute som jobbar med detta. Hittills har ca 65 kg råolja samlats in.

Allmänheten får gärna städa, under försiktighet

- Vi har landat i att om allmänheten vill hjälpa till att städa går det bra, berättar Malin Hübinette, beredskapssamordnare. Vi ville först skapa oss en bild över omfattningen och svårigheten i städarbetet. Hon uppmanar till försiktighet och att i första hand se till sin och sin omgivnings personliga säkerhet innan råoljespillet samlas in. Viktigt är även att följa de regler som gäller i de särskilda naturområdena. Insamlat talloljespill läggs i de märkta kärl som kommunen ställt ut specifikt för uppsamling. Dessa kärl finns vid Äspskärs och Örskärs vändplatser, vid Gräsös färjefäste, samt vid återvinningscentralerna i Öregund och Östhammar.

Det är viktigt att använda engångshandskar, då talloljan kan vara kladdig och klibbig samt byta skor så inte talloljan sprids runt. Det är lättare att plocka avfall när det är kallare eftersom talloljan blir mjuk av värme.

Vid kontakt med tallolja bör klädbyte ske innan det aktuella området lämnas, så att risken för spridning av talloljan minskar. Oljan är mycket kladdig och fastnar lätt i kläder, skor och fritidsutrustning. Även hundar och andra tama djur kan sprida talloljan ytterligare.

Vid rengöring av kläder följs tvättråden för respektive plagg. Vatten och såpa fungerar bra för rengöring när det gäller hundar och andra tama djur. För ytterligare rengöring kan tamdjur smörjas in med rapsolja och sedan torkas av. Kommunen kan tyvärr inte ersätta för kläder eller skor som blivit förstörda eller behöver rengöras.

Karta visar förekomster, anmälan görs via formulär

En särskild kartfunktion på vår webbplats visar de inrapporterade förekomsterna med röda prickar. Kartan kommer att uppdateras löpande, dels utifrån utförd städning, dels utifrån nyinrapporerade förekomster.

Kartan kan också användas för att se vilka områden som bör undvikas, så att du inte kommer i kontakt med talloljan.

Om du upptäcker råtallolja längs kusten, ber vi dig att fylla i nedanstående formulär alternativt kontakta Östhammar direkt.

Foto ovan: Fredrik Jansson/Östhammars kommun

Kontakter

Publicerad
24 mars 2021
Senast uppdaterad
24 mars 2021
Ansvarig organisation
Kommunstyrelsen