Gå till innehållet

28-30 April kommer det göras spolningar i avloppsledningsnätet i Gimo. Sparsamhet med vatten önskas då. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Vattenavstängning på Roslagsvägen och Gammelbygatan i Östhammar, onsdag 30/4 kl. 7-16. Läs mer på Gästrike Vatten´s hemsida.

Hemtjänst

1. Vem kan få hemtjänst?

Hemtjänst är till för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp för att kunna bo kvar hemma. 

2. Vad kan du få hjälp med?

Vad du kan få hjälp med beror på vad just du behöver och kan till exempel vara:

  • Trygghetslarm
  • Serviceinsatser som städ, tvätt och inköp
  • Hjälp att iordningställa måltider och sällskap vid måltider
  • Personlig omvårdnad som klädsel, hygien och förflyttningar

3. Hur mycket kostar det?

Avgiften för hemtjänst är 470 kr per timme och avgiften ingår i maxtaxan som är 2 642 kr per månad för år 2025. Avgiften baseras på ditt hushålls totala bruttoinkomst inklusive bostadstillägg minus skatt, bostadskostnader och förbehållsbelopp.

Avgiftsbeslut

När avgiften är uträknad får du ett skriftligt beslut. Anser du att avgiften är felaktig ska du kontakta avgiftshandläggaren. Om dina inkomster eller utgifter ändras ska du meddela det till kommunen.

Betala via autogiro

Betalning kan göras via autogiro, vilket innebär att pengarna dras automatiskt från ditt konto. Kontakta avgiftshandläggare för autogiroblankett.
Se mer om avgifter i länkarna nedan.

Avgifter inom vård och omsorg 3 mars 2025

Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen.

5. Hur lång tid tar det innan jag får mitt beslut?

Biståndshandläggaren utreder din ansökan utifrån ditt behov och beslutar om du har rätt till insatser eller inte. Handläggningen sker skyndsamt och i turordning. Tänk på att om din ansökan saknar nödvändig information kan det innebära en längre handläggningstid. När utredningen är klar får du en kopia på beslutet i din brevlåda.

7. Överklaga beslut

Om du får ett avslag på din ansökan har du rätt att överklaga ditt beslut. Överklagan måste du göra skriftligen inom tre veckor från att du har fått ditt beslut. I samband med ditt beslut får du information om hur ska göra om du vill överklaga. För mer information kan du kontakta biståndshandläggare.

8. Orosanmälan äldre och LSS

Känner du till en äldre person eller en person med en fysisk och/eller psykiskt funktionsnedsättning som riskerar att fara illa? Då kan du anmäla din oro via Östhammar Direkt eller till handläggare på Enheten äldre och bistånd, Enheten Socialpsykiatri eller Enheten för funktionsnedsättning. Vill du vara anonym går det givetvis bra, men tänk då på att inte berätta vad du heter.

Din anmälan följs upp av en handläggare som kontaktar den person som anmälan gäller för att bedöma situationen och för att informera om vilken hjälp kommunen kan erbjuda. Observera att om personen inte vill ha någon hjälp så kan vi inte agera. Det beror på att både socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) är frivillighetslagar.

Om din anmälan handlar om medicinska frågor och vårdinsatser som nedsatt allmäntillstånd, försämrad hälsa, behov av hjälp med läkemedel eller liknande så är det sjukvården som ska kontaktas.

För att göra en anmälan kontakta handläggare via Östhammar direkt, 0173-86 000 eller mejla osthammardirekt@osthammar.se

Information på finska