Ny riktlinje för oljeskyddsberedskap
Saneringen efter ett oljeutsläpp till havs kan bli ett kommunalt ansvar. Därför krävs en robust beredskap för att kunna hantera en sådan situation. Östhammars kommun har tagit fram en ny riktlinje för oljeskyddsberedskap och till hösten ska medarbetare från olika verksamheter få utbildning för att lära sig mer om att avvärja, begränsa och undanröja skador av ett oljeutsläpp.
Östhammars kommun har många öar och milslånga kuststräckor med högt skyddsvärde i form av naturreservat, säl- och fågelskyddsområden samt kylvattenintag till Forsmarks kärnkraftverk. Ett utsläpp av olja eller andra skadliga ämnen skulle kunna få allvarliga konsekvenser, både vad det gäller ekonomi och långvarig miljöpåverkan.
– Allt fler fartyg trafikerar vår kuststräcka, vilket ökar risken för olyckor och oljeutsläpp. Det känns bra att vi har tagit fram en riktlinje och därmed stärkt vår beredskap. Det gör att vi, tillsammans med andra aktörer, kan agera snabbt om ett utsläpp skulle ske, säger Peter Nyberg, kommundirektör.
Gränsöverskridande samarbete
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram allmän information relaterad till en oljeolycka och uppmanat de svenska kustkommunerna att se över sin oljeskyddsberedskap.
– Vår nya riktlinje för oljeskydd kompletterar MSB:s information och tydliggör ansvarsområden, resurstillgänglighet och de olika faserna av en oljeskyddsinsats, säger Fredrik Jansson, beredskapssamordnare.
Syftet med en riktlinje är att samla information och material om arbetssätt och potentiella samverkansaktörer vid ett oljeutsläpp. I den rollen är exempelvis Kustbevakningen och räddningstjänsten självskrivna. Ett oljeutsläpp skulle även kunna involvera andra aktörer på såväl lokal, regional, nationell och internationell nivå.
– I en sådan här situation behöver vi ha ett gränsöverskridande samarbete, säger Fredrik.
Fredrik Jansson, beredskapssamordnare.
Dela erfarenhet och kunskap
Intresset för den nya riktlinjen är stort. Den har redan uppmärksammats av bland annat Uppsala brandförsvar, Länsstyrelsen i Uppsala län och av kringliggande kommuner.
– Vi delar gärna med oss erfarenhet och kunskap om hur detta arbete kan genomföras och vad man behöver tänka på, säger Fredrik.
I kunskapsbanken finns erfarenheter som delats av Karlshamns kommun, där fartyget Marco Polo grundstötte 2023 med ett oljeutsläpp som följd, samt egen erfarenhet från utsläppet av tallolja som nådde Östhammars kommuns kustområde våren 2021.
Sonja Dobo, samordnare för oljeskadeskydd på MSB, tycker det är glädjande att Östhammars kommun tagit fram en oljeskyddsplan.
– När en fartygsolycka inträffar är det bråttom, då finns det varken tid att skaffa grundläggande kunskaper eller reda ut ansvarsfrågor. Från första stund måste vi omedelbart börja lösa uppgiften tillsammans, som kuggar i ett större maskineri. Planen är starten, inte slutmålet – men den är en förutsättning för ett handlingskraftigt och proaktivt agerande vid en olyckshändelse, säger hon.
Utrustning och utbildning
Riktlinjen för oljeskyddsberedskap är klar men arbetet för att stärka beredskapen fortsätter, bland annat med att utbilda medarbetare och utrusta gästhamnar. I de kommunala gästhamnarna i Östhammar och Öregrund kommer det att finnas lådor med utrustning, som behövs för att det ska vara möjligt att snabbt kunna agera i syfte att omhänderta och begränsa ett oljeutsläpp.
Till hösten ska två saneringsledare utbildas för att kunna leda insatsen vid ett oljeutsläpp. Därtill ska fler medarbetare, vars insatser kan komma att behövas i ett sådant läge, utbildas i sina respektive roller.
– Det kan exempelvis vara medarbetare från vår fastighetsdrift, kommunservice, måltidsservice med flera som snabbt behöver kunna ställa om för att hjälpa till, säger Fredrik.
Lådor med utrustning kommer att finnas i de
kommunala gästhamnarna.
Kustbevakningen informerar
… om att sjötrafiken i Östersjön har förändrats markant. Inte minst sedan Rysslands invasion av Ukraina 2022 har ryska oljefartyg anpassat sina rutter och beteendemönster för att kringgå sanktioner, vilket har lett till en ökning av fartyg som seglar under bekvämlighetsflagg och med oklara ägarförhållanden. Fartygen ökar risken för olyckor och oljeutsläpp vilket sätter hård press på Kustbevakningen som lägger alltmer resurser på att övervaka och skydda Östersjön.
Kustbevakningen patrullerar nu mer till havs än tidigare och har ökat informationsutbytet med andra myndigheter och internationella aktörer. De behöver vara redo att snabbt ingripa om ett utsläpp skulle ske. Den ökade närvaron har också lett till en tätare dialog med Försvarsmakten, då Östersjön blivit en strategiskt viktig del av den europeiska säkerhetspolitiken.
Bilden visar saneringsarbete i skärgården i samband med utsläppet av tallolja våren 2021.