Gå till innehållet

Inventering av obebodda hus kan ge Östhammars landsbygd nytt liv

Nu startar projektet ”Hus på landsbygden” som ska inventera outnyttjade hus i Östhammars kommun och utreda vad som krävs för att husen ska komma till liv igen. Projektet kommer att ske i nära samarbete med föreningar, fastighetsmäklare, banker, bygdegårdsföreningar, utvecklingsgrupper och lokala LRF-avdelningar.

— Östhammars kommun är en till ytan stor kommun där en tredjedel av kommuninvånarna bor på landsbygden. Projektet blir en viktig del i att göra landsbygden ännu mer levande och skapa möjligheter för såväl människor som för företag att utvecklas här i kommunen, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd.

Positivt för landsbygden

Liknande projekt har genomförts i bland annat Falkenberg, där närmare 40 fastigheter har fått nytt liv. Projektet ”Hus på landsbygden” leds av Camilla Strandman, landsbygdsbo och aktiv i föreningslivet i Östhammars kommun:

— Jag tror att detta kan bli mycket positivt för landsbygden i Östhammars kommun. Genom att få en bild av vilka outnyttjade hus som finns hoppas vi kunna hitta fastigheter som skulle kunna komma till nytta genom ny ägare eller hyresgäst. Det är förstås lika viktigt att få kontakt med personer som vill flytta till vår landsbygd, säger Camilla Strandman, projektledare.

Tips och hjälp efterfrågas 

Projektet, som påbörjas med ett dialogmöte i Ekeby Bygdegård den 22 januari, pågår till den 1 oktober 2020. Inventeringen kommer att utföras genom såväl kommunala register som med möten för allmänheten men också i ett nära samarbete med föreningslivet, fastighetsmäklare och lokala LRF. 

— Ett outnyttjat hus kan vara ett hus som står öde, men det kan också handla om någon som vill ha lite hjälp att komma igång med försäljning eller någon som har flera bostadshus på en gård. Det kan också vara fritidshus som bara nyttjas sparsamt och som istället skulle kunna övergå till permanentbostad. Förutom bostäder kan det också handla om mark eller lokaler som kan vara intressanta för småföretagsamhet. Vi tar gärna emot tips från allmänheten, säger Camilla Strandman.

Känner du till ett hus som kan vara av intresse i projektet eller har du övriga frågor?

Hör av dig till;
Camilla Strandman, projektledare
Tele: 0709-40 81 95
E-post: camilla.strandman@gmail.com

Projektet finansieras med stöd av Leader Upplandsbyggd.

Publicerad
22 januari 2020
Senast uppdaterad
22 januari 2020
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret