Gå till innehållet

Gästrike Vatten vädjar - spara på vattnet!

Östhammars kommun försörjs av små grundvattenmagasin som är extra väderkänsliga, vilket gör att vattennivåerna i dessa snabbt kan sjunka. För att undvika att hamna i ett kritiskt läge med bevattningsförbud som följd är det därför nu extra viktigt att tänka på att inte slösa på vattnet.

Under de varma sommarmånaderna när både människan och växterna har som störst behov av vatten är vattenreserverna som mest sårbara då de inte fylls på i samma utsträckning. Nivåerna i grundvattenmagasinen är just nu stabila men under perioder då många personer använder mycket vatten samtidigt kan läget snabbt förändras.

Många delar på vattnet

– Vi ser att vattenanvändningen ökar kraftigt under sommarmånaderna. Både Öregrund och Östhammar är sommarstäder med högt besöksantal samt sommarboende, vilket betyder att fler delar på vattnet. Därför är det viktigt att använda vårt gemensamma dricksvatten på ett hållbart sätt, säger Ronnie Lundkvist, chef för drift och underhåll på avdelningen vatten på Gästrike Vatten.

Små förändringar gör stor skillnad

För att framåt undvika att hamna i ett kritiskt läge med bevattningsförbud finns det flera saker som är bra att tänka på. Att exempelvis vattna med regnvatten, stänga av kranen vid schamponering och tandborstning, ställa en kanna vatten i kylen så slipper du spola tills det blir kallt är små förändringar som gör stor skillnad, alla droppar räknas.

Läs mer:
Aktuellt vattenläge i våra kommuner
Tips på hållbar vattenanvändning 

Kontakter

Publicerad
13 juni 2022
Senast uppdaterad
13 juni 2022
Ansvarig organisation
Sektor verksamhetsstöd