Gå till innehållet

Vattenavstängning i Östhammar - Lassarettsvägen, 29 april kl 12 - till 30 april kl 23. Vattnet behöver kokas tills ny rekommendation kommer. Vi har gjort en temporär lösning som innebär att vi behöver vara sparsam med användande av vattnet. Dricksvatten finns att hämta vid huvudentren till sjukhuset. Läs mer på Driftstörningar - Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Vattnet måste stängas av akut i Hökhuvud den 30 april. I nuläget finns ingen uppskattad tid för när vattnet kommer släppas på igen. Dricksvatten finns vid kyrkan, ta med eget kärl att bära vattnet i. För mer information se Gästrike Vatten´s hemsida

Nu görs förberedelser för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina

Kriget i Ukraina har gjort att många människor tvingats fly från sitt hemland. En del av dem söker sig till Sverige, vilket skapar ett stort behov av tillfälliga bostadsplatser. I en begäran till länsstyrelserna efterfrågar Migrationsverket hjälp från kommunerna, som fått i uppdrag att se över kommunala fastigheter och fastigheter där kommunen driver verksamhet.

– Vi är i gång och inventerar våra så kallade evakueringsplatser. I början av nästa vecka kommer vi att kunna rapportera hur många de är och var i kommunen de finns, säger Peter Nyberg, kommundirektör.
Det är inte första gången det här arbetet görs i Östhammars kommun. Motsvarande gjordes i samband med flyktingkrisen 2015 och hjälpen vi är beredda att ge eventuella nya flyktingar innefattar lokaler, sängar, sängkläder, mathållning samt ansvar för hälsoskydd och brandsäkerhet. 

Många vill erbjuda husrum 

Det är många som hör av sig till kommunens kundtjänst, Östhammar direkt, med frågor om hur de ska göra för att kunna hjälpa till. De vill exempelvis erbjuda husrum till flyktingar.
  – Under kommande vecka räknar vi med att ha en funktion som kan fånga upp och samordna alla den fantastiska viljan att hjälpa till, säger Peter Nyberg. 

Samverkan med andra aktörer

Östhammars kommun följer händelseutvecklingen i Ukraina och samverkar med Länsstyrelsen i Uppsala, Region Uppsala och de andra kommunerna i länet. Samtidigt som våra verksamheter pågår som vanligt görs en kartläggning av vad som krävs för att kommunen ska kunna fortsätta att försörja sina verksamheter med livsmedel, bränsle och el vid en större störning. Dessutom har kommunens skyddsrum kartlagts och besiktats.

Ny information kommer fortlöpande att publiceras på hemsidan under rubriken Krisen i Ukraina

 

Kontakter

Publicerad
10 mars 2022
Senast uppdaterad
10 mars 2022
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret
Ämne
Krisen i Ukraina