Gå till innehållet

Många nyanlända i skolan ska inte påverka kvaliteten

Skolorna i Östhammars kommun, liksom i övriga Sverige, tar emot ovanligt många nyanlända elever just nu. Men det kommer inte att påverka skolans kvalitet säger Lisbeth Bodén, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen.

Under hösten började 39 nyanlända ungdomar i skolan i Östhammars kommun. I Barn- och utbildningsförvaltningens budget, som lades förra året i november, hade den siffran uppskattats till mellan 10 och 15 under hela året.

- Det var ingen som förväntade sig de här ovanligt stora flyktingströmmarna så vi har inte budgeterat eller organiserat för en ökning av nyanlända elever, säger Lisbeth Bodén. Men kommunen får en viss ersättning från migrationsverket för våra asylsökande barn och ungdomar.

Eftersom en del av mottagandet i kommunen inte görs av kommunen själv utan av privata HVB-hem samt familjehem är det svårt för Barn- och utbildningsförvaltningen att uppskatta antalet kommande asylsökande elever till skolorna. Trots det är Lisbeth Bodén säker på att kvaliteten i skolan för övrig verksamhet inte kommer att påverkas.

- Vår prioritering är att organisera och anställa den personal vi behöver för att tillgodose behoven, säger hon.

Publicerad
2 december 2015
Senast uppdaterad
2 december 2015
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret
Ämne
Mottagande av nyanlända flyktingar