Gå till innehållet

Louise engagemang blev startskottet för ungdomsgård

Louise Söderqvist såg att en ungdomsgård behövdes i Gimo och gjorde slag i saken. Hon mejlade de styrande politikerna. Rätt som det var hade hon sagt upp sig från sitt jobb och blivit ungdomsledare på Östhammars kommun. Hennes engagemang och drivkraft har bidragit till meningsfulla kvällar för många av kommunens ungdomar.

Klockan hinner knappt slå fyra innan en ung kille kommer insläntrande. Mohammedin Terab är 14 år, han uppskattar ungdomsgården i Gimo och är här varje kväll som det är öppet.

– Ja, det är tråkigt att bara vara hemma och det är mycket bättre att kunna hänga här än ute.  Jag spelar pingis, playstation och dricker O ’boy, säger han.

Just i dag ska han besöka sporthallen, som finns tillgänglig för ungdomarna en del av kvällarna i samband med att ungdomsgården är öppen.

Mohammedinminskadigen

Allt började med ett mejl

Östhammars kommun har tidigare berättat om Tryggt Gimo-gruppen som jobbat för att bidra till lugnare kvällar i Gimo. Kraften som verkligen gjort det möjligt är Louise Söderqvist, numera ungdomsledare på kultur- och fritidsförvaltningen. Allt började med ett mejl till de styrande politikerna, som genast nappade.

- De hade egentligen ingen aning om vem jag var. Jag berättade om mina erfarenheter av att jobba med ungdomar och om min idé. Det finns ju ingenting för ungdomar som inte spelar fotboll eller hockey, tyckte jag då, säger Louise Söderqvist som tycker om när det händer saker och att själv vara med och påverka.

Det var den drivkraften som fick henne att kasta sig in i uppgiften.  

- Ibland går jag kanske fort fram. Men om jag blir intresserad och verkligen brinner för något, då vill jag att det ska bli så bara. Många tyckte väl att det var lite knasigt att säga upp en så bra tjänst i stan för det som i princip var ett vikariat. Men det finns alltid jobb, säger Louise Söderqvist som var bokningsassistent på Uppsala kommun innan hon blev ungdomsledare.

Ett halvår efter det där första mejlet öppnade fritidsgården i ABF:s lokaler vid torget i Gimo. Men redan första kvällen märktes att lokalerna var alldeles för små. Snabbt flyttades ungdomsgården till Ladan, intill sporthallen. Öppettiderna ökade från en till tre kvällar i veckan.

"Betyder obeskrivligt mycket för ungdomarna"

- Att Louise lyfte behovet betyder obeskrivligt mycket för ungdomarna. Utan hennes initiativ och engagemang hade utvecklingen sannolikt gått mycket trögare. Nu har vi en välbesökt ungdomsgård i Gimo som är öppen och fylld med meningsfulla aktiviteter tre kvällar i veckan, säger Magnus Åberg, enhetschef för Ung fritid.

Kommunens ungdomsgårdar har öppet för ungdomar från årskurs sju och upp till 17 år. Alla ungdomar i kommunen får besöka alla ungdomsgårdar, utöver den i Gimo finns ungdomsgård i både Östhammar och Österbybruk. Men det är inte öppet för ungdomar bosatta utanför kommunen.

- Det är viktigt att ungdomsgården är en trygg plats för besökarna och att personalen känner igen ungdomarna, säger Louise Söderqvist.

Flera vuxna att prata med

Polisen besöker regelbundet ungdomsgårdarna i kommunen. Det ordnas också besök av andra enheter så att ungdomarna kan får prova på att spela något nytt instrument till exempel. Louise Söderqvist beskriver att hon har världens roligaste jobb.

- Även om det är tufft ibland är det så himla mycket värt att få vara delaktig och skapa de här relationerna med ungdomarna. Jag tror att många vuxna i dagens samhälle inte har mycket tid att bara sitta och prata och till sina föräldrar kanske man inte vill säga allt. Vi är flera vuxna här och kan prata om både jobbiga och roliga saker. Det känns väldigt bra, säger Louise Söderqvist.

Tanken är att förlänga och förhoppningsvis permanenta satsningen i Gimo, utan att dra ned på någon av de andra verksamheterna. Det innebär fortsatt öppethållande två kvällar i veckan – inklusive varannan fredag – i både Österbybruk och Östhammar, samt tre kvällar i veckan i Gimo. Förhoppningen är att en av öppetdagarna i Gimo nästa år ska vara en fredag- eller lördagkväll varannan vecka. Magnus Åberg ser gärna att det öppnas ungdomsgårdar också på de orter där det inte finns i dag.

- Men varje satsning förtjänar att få ordentliga tidsmässiga och ekonomiska resurser innan vi inleder nästa, säger han.

Tips! Följ @kofosthammar #ungiosthammar på Instagram om du vill se mer från ungdomsverksamheten i Östhammars kommun.

Ungdomsgårdarnas öppettider hittar du här

Kontakter

  Publicerad
  26 november 2018
  Senast uppdaterad
  26 november 2018
  Ansvarig organisation
  Fritid- och hälsa