Gå till innehållet

Gräsö gård - ett levande skärgårdslandskap

Alldeles nära färjeläget på Gräsö hittar du Gräsö gårds naturreservat. Här ligger små åkrar insprängda mellan berghällarna och längs stränderna går kor och betar. På många ställen kan du se odlingsrösen och andra spår efter gamla tiders jordbruk.

Ta ett dopp i havet vid Kattskär, promenera bland blommorna i hagarna eller sätt dig ner på en sten och njut av din medhavda matsäck. Beroende på vad du vill göra, kan du välja att starta vid olika entréer. Alla tre ställen når du lätt genom promenad eller cykel från färjan, men det finns också parkeringar på alla ställen, den minsta vid Österbyvägen. Det finns två rundslingor – en på 1,7 km och en på 3,5 km – som tar dig genom ett stort inhägnat område med blomsterrika betesmarker och kuperad skogsterräng.

 

Entré 1

Starta gärna ditt besök vid informationscentret vid Gräsö gård precis söder om kyrkan. Här får du tips på många fler utflyktsmål på Gräsö och du kan lära dig lite mer om Gräsös historia. Både för stora och små är det roligt att veva på historieskåpet och höra berättelser om vrak, om gårdarna i Söderboda eller kanske höra Björn Andersson spela Fan på Gräsö på nyckelharpa.

 

Entré 2

2 km längre söderut vid Kattskär finns den andra entrén. Från parkeringen går en 400 m lång stig ner till Kattskär. Vid Kattskär finns ingen sandstrand eller glasskiosk, men här finns fina klippor att sola på. Sen är det bara att kliva ner i havet för ett svalkande dopp! Här kan du också grilla vid en anlagd grillplats och njuta av havsutsikten. Det är inte tillåtet att elda på andra platser i reservatet, men det finns bänkbord på några ställen och många fina platser att ha picknick på.

 

Entré 3

Vid Österbyvägen som ligger på den lilla byvägen nästan mittemot ICA hittar du den tredje entrén. På de betade hagmarkerna växer mängder av ängsblommor. Under våren spirar orkidéer i den kalkrika jorden. I maj och juni kan du se den vackra orkidén Adam och Eva, bland annat i beteshagen längs Kostigen som startar vid Österbyvägen. Blommorna växer även i början av Kattskärsstigen i södra delen av naturreservatet.

 

Karta och mer information hittar du på naturkartan.se

 

Andra besöksmål runtom Gräsö

 

Örskär

Norr om Gräsö ligger ön Örskär. Utanför östra och norra sidan öppnar sig det vidsträckta havet vars vågor spolat rent strandens berghällar. Längre in på ön växer skog med många små gölar och kärr. Till Örskär kan du komma för att bada från klipporna, vandra bland vackra orkidéer, fiska, skåda fåglar eller bara njuta av havet, vinden och vågorna. Du kan ta dig hit med egen båt eller kajak, dock finns få båtplatser, eller så bokar du överfart med passbåten från Örskärssund.

Läs mer om Örskär på naturkartan.se

 

Rävsten

Den vackra och idylliska ön Rävsten bjuder både på skog, klippor och öppna marker med betande djur. Besök ön över dagen, eller hyr en stuga och stanna lite längre. Stugorna är enkla och mysiga med vattenpump och torrtoalett utanför. För att komma till Rävsten bokar du passbåten som går från Äspskärs brygga. Information om hur du bokar hittar du på ravsten.se.

På Rävsten kan du vandra på rävspåret som är en naturstig där du kan läsa om öns fåglar, blommor och kulturhistoria. På öns östra sida har du en fantastisk utsikt över Ålands hav som ligger öppet så långt ögat når. Vill du ta med dig något att grilla så finns fyra eldstäder utplacerade på ön. Här finns också möjlighet att hyra kajak och fiska.

Läs mer om Rävsten på naturkartan.se

 

Grillskäret

Grillskäret är en ö i Gräsös skärgård som inte påverkats mycket av vårt moderna samhälle. Hit kan du komma om du vill känna dig som Adam och Eva för en stund. Förtöj båten och lapa i dig sol på en välslipad häll eller ta ett dopp i en av de grunda vikarna. På ön finns inte mycket mer än kala hällar och barrskogar - det är vågornas och sjöfåglarnas värld.

Läs mer om Grillskäret hos länsstyrelsen.

 

Idön 

Gör en utflykt i tiden till en gammaldags skärgårdsmiljö. På Gräsöns sydligaste spets hittar du en blandning av gammal skog, öppna ängar och hagar. På Idön får du en inblick i hur gånga tiders skärgårdsbönder formade ett landskap som idag har blivit sällsynt. Större delen av Idön består av skog med träd i varierande ålder. Tack vare den kalkhaltiga jorden trivs här många olika örter. På våren täcks marken av blåsippor och på sommaren kan du glädjas åt vackra orkidéer. Visst sätts fantasin i rörelse när man hittar växter med namn som dvärghäxört, sårläka och trolldruva? I en del av skogen ligger fallna träd om vartannat och ger området en urskogskänsla. I andra delar betar djur för att hålla den öppen och ljus.

I reservatet finns även små ängsmarker och beteshagar, klippor och grunda havsvikar. En stigslinga leder dig genom området.

Idön når du med bil, båt eller kanske skridskor.

Läs mer om Idön på naturkartan.se

Cykla på Gräsön

Upptäck Gräsön med cykel eller till fots genom att ta dig runt på cykelledens mellantur! Turen är knappt 20 km lång och tar ungefär 2,5–3 timmar om man cyklar i lagom tempo.
Leden fungerar bästa att cykla medsols, med start från färjeläget. Leden tar dig utefter västra sidan på Gräsön, upp förbi Klockarboda och därefter tvärs över ön genom skogen för att sedan föra dig tillbaka utefter östra sidan. Vägstandarden varierar mellan asfalt och skogsväg. På en kort sträcka får du leda cykeln. Cykelkärra blir knepigt i skogen, men barn i barnsadel bör gå bra.


Du kan också ta den kortare slingan på 4,5 km. Du passerar Österbyn och Västerbyn och kan göra en avstickare till järnåldersgravfältet vid Gräsö gård om du känner för det.
Lär dig mer om vad du ser längs vägen genom att ha Gräsö Turism cykelguide till hands. Cykelguiden finns bland annat på turistbyrån i Öregrund samt vid Gräsö gårds vandrarhem. Du når den som pdf via länken nedan. Har du ingen egen cykel? Då kan du hyra en cykel vid Gräsö gårds vandrarhem.

Läs mer om cykelleden hos Upplandsstiftelsen

Fler besöksmål på Gräsö

Mer information om besöksmål på Gräsö kommer – tillsvidare kan du få inspiration på Upplandsstiftelsen hemsida.

 

Välkommen till området – och ut och njut!
Publicerad
25 maj 2021
Senast uppdaterad
25 maj 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa
Ämne
Ut och njut