Gå till innehållet

Vattenavstängning på Solängsgatan i Gimo fredagen den 26 April mellan ca. kl.08:00-12:00

För mer info se Gästrike vattens hemsida

Ny plan ska främja hälsa och välmående

En friluftspolitisk plan har antagits i Östhammars kommun. – Det känns jätteroligt. Vi är många som har bidragit till att planen förverkligats, säger Caroline Henning, hälsoutvecklare, som har jobbat med planen det senaste året.

Syftet med friluftsplanen är att främja hälsa och välmående och göra Östhammars kommun till en attraktiv plats att leva och vistas på. Målet är att göra friluftslivet mer tillgängligt för invånare och besökare. Det här ska följas upp genom en rankinglista som bygger på den nationella undersökningen Sveriges friluftskommun och som genomförs årligen av Naturvårdsverket. 

Jobba mer tillsammans och mot lokala behov

– Vi använder Naturvårdsverkets definition av friluftsliv, som är ”vistelse utomhus i natur- och kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelse utan krav på tävling”. Det är ett brett begrepp men det behöver det vara eftersom friluftsliv berör så många områden. Det är också därför som kommunförvaltningen behöver en gemensam plan - så att vi kan jobba mer tillsammans, med rätt saker och mot lokala behov, säger Caroline. 

Många kloka synpunkter 

Förslag till plan har tagits fram genom samverkan mellan kommunens alla sektorer och synpunkter från övriga nämnder. Synpunkter från lokala- och regionala organisationer har inhämtats genom en remiss.
  – Vi fick in många kloka synpunkter som ligger till grund för planen men också många inspel som vi kan börja jobba med nu, när planen är antagen, säger Caroline.
Tillsammans med  Jonas Lennström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, vill hon rikta ett stort tack till alla som engagerat sig i arbetet med den nya friluftspolitiska planen för Östhammars kommun 2023-2025.
  – Ett av syftena med planen är att skapa ännu bättre förutsättningar för samverkan och samarbeten med både våra lokala och regionala aktörer inom friluftslivet. Jag är förväntansfull över det framtida arbetet, säger Jonas. 

Här kan du läsa den friluftspolitiska planen för 2023-2025

Läs tidigare publicerad artikel om den friluftspolitiska planen här:
En plan för ett attraktivt och tillgängligt friluftsliv - Östhammars kommun (osthammar.se)

Publicerad
20 december 2022
Senast uppdaterad
20 december 2022
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa