Gå till innehållet

Inblick Östhammar

Inblick Östhammar tar upp aktuella ämnen inom näringsliv och samhällsbyggnad. Ett nytt avsnitt publiceras varje tisdag kl. 16:00.

Podden sänds även med video via facebook Tillväxt Östhammar.

Programledare: Ulf Andersson, chef Samhällsbyggnadskontoret samt Elin Dahm, chef Näringslivskontoret

Avsnitt

Avsnitt 15: VA-satsning längs kusten

Du hittar en textad version HÄR.

Avsnittet handlar om VA-utbyggnaden i kommunens östra delar. Joanna Wasshem från Gästrike Vatten och Anna Bergsten, VA-samordnare hos kommunen, berättar om arbetet och samarbetet som ska leda till att fler kan få vatten och att vi då kan bygga fler bostäder så att fler kan flytta till vår kommun.

www.gastrikevatten.se/varakommuner/osthammar/programvautvecklingostraosthammar.3638.html

www.osthammar.se/sv/boende--trafik/vatten-och-avlopp/vatten--och-avloppsplanering/

 

Publicerat 2024-07-09

Avsnitt 14 - Hur mår våra vatten?

Här hittar du en transkriberad version.

Podden gästas av Tora Jonsson och Camilla Andersson som arbetar med vatten och miljö på olika sätt. Vi pratar om hur vattnet i kommunen egentligen mår. Hur vet man sånt och vem ansvarar för att det ska vara bra?

www.havochvatten.se/badplatser-och-badvatten/kommuner/badplatser-i-osthammars-kommun.html

www.Upplandsstiftelsen.se

www.havochvatten.se

https://viss.lansstyrelsen.se

 

Publicerat 2024-07-02

Avsnitt 13: Dannemora gruva

Du hittar en textad version HÄR.

I detta avsnitt gästas vi av Christer Lindqvist från Grangex AB, som berättar om hur det går med arbetet med att starta upp Dannemora gruva i Österbybruk igen. Med en nyutvecklad, fossilfri järnmalmsprodukt tar företaget sikte på att vara ledande i den gröna omställningen.

 

Publicerat 2024-06-25

Avsnitt 12: Camping och äventyr i Österbybruk

Här hittar du en textad version. 

Viktoria och Erik Bergsman har tagit över drift av campingen i Österbybruk den här säsongen. Utöver detta driver paret ett äventyrsföretag på orten. I dagens avsnitt gästas vi av Viktoria som berättar mer om deras arbete och hur deras planer ser ut.

Publicerat: 2024-06-18

Avsnitt 11: Leader och landsbygd

Du hittar en textad version HÄR.

I dagens avsnitt träffar vi Sofia Händel, projektledare inom bland annat landsbygdsfrågor på Östhammars kommun. Vi pratar om vad ett Leaderprojekt är, och hur Upplandsbygd arbetar för att gynna lokal utveckling.

Publicerat 2024-06-11

Avsnitt 10: Företagsklimat

Du hittar en textad version HÄR.

I dagens avsnitt gästas vi av Jonas Hurtigh Grabe, ordförande i Östhammars företagarförening, men också en erfaren företagare som bland annat driver konsultfirma, industricenter och café. Vi prata om hur företagsklimatet ser ut i kommunen? Hur kan vi samarbeta för att utveckla och stimulera tillväxt?

Publicerat 2024-06-04

Avsnitt 9: Nordupplands tillväxtkluster

Avsnittet finns i textversion HÄR.

Nordupplands tillväxtkluster har en central roll för arbetet med att säkra platsen och näringslivets utveckling i regionen. På länk har vi med oss Tomas Stavbom, regionchef på Stockholms handelskammare.

Publicerat 2024-05-28

Avsnitt 8: Sommaren i Öregrund

Textad version hittar du HÄR.

Sommaren i Öregrund - En underbar plats i vår kommun som de senaste åren kantats av både ont och gott. Ibland beroende på vem man frågar. Hur ser planerna ut för orten nu i sommar? Vad är på gång? Företagaren, politikern och mångsysslaren Niclas Bergström finns med oss i studion idag för att beskriva sin bild av Öregrund.

Publicerat 2024-05-21

Avsnitt 7: Bygglov

Avsnittet finns i textversion HÄR.

Nu är det bygglovstider! Vad krävs för att få bygglov? Hur lång tid tar det? Varför behöver ens ha ett bygglov? Programmet gästas av Merike Dahlberg, chef för Plan- och byggenheten.

Publicerat 2024-05-14

Avsnitt 6: Kollektivtrafik

Här hittar du en transkriberad version. 

Nylansering av "Inblick Östhammar" - podden som nu även finns i videoformat! Vi pratar om kollektivtrafiken och vem som egentligen styr över detta. Framöver publicerar vi ett avsnitt varje tisdag kl. 16.00. 

 

Avsnitt 5: Ishall och snöröjning

Du hittar en textversion av avsnittet HÄR.

I det här avsnittet uppdaterar vi kring renoveringen av ishallen i Östhammar. Aggregatet var gammalt och behövdes bytas. Vi tar även upp det enorma snöfall och hur vi hanterar snöröjningen som var aktuellt när avsnittet spelades in (4dec).

 

Publicerat 2023-12-11

Avsnitt 4: Branden

Transkribering av avsnittet hittar du HÄR.

Den 9 november gick brandlarmet på Kristinelundskolan i Östhammar. Det blev starten på ett intensivt arbete för kommunen, främst för att hitta alternativa lokaler för eleverna. Gäster: Christina Stenhammar, barn- och utbildningschef samt Jonas Karlberg Lindegren, biträdande enhetschef Öppenvården.

publicerat 2023-12-04

Avsnitt 3: Väg 288

Transkribering av avsnittet hittar du här.

Sektorschef Ulf Andersson och Näringslivschef Elin Dahm diskuterar hur näringslivet i kommunen mår. Vilka insatser vill kommunen göra för att stärka upplevelsen av Östhammars kommun som en företagarvänlig kommun.

elin.dahm@osthammar.se

Sektorschef Ulf Andersson, tillsammans med Elin Dahm, Näringslivschef samt Marie Berggren, verksamhetschef diskuterar den plan för Väg 288 mellan Gimo och Börstil som är aktuell nu.

Hur finansieras såna här projekt? Vem bestämmer och när kommer de börja bygga?

Läs mer om projektet samt titta på kartan på Trafikverkets hemsida: https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-uppsala-lan/vag-288-gimo-borstil-motesfri-vag/

Publicerat 2023-11-06

Avsnitt 2: Företagsklimat

Transkribering av avsnittet hittar du här.

Sektorschef Ulf Andersson och Näringslivschef Elin Dahm diskuterar hur näringslivet i kommunen mår. Vilka insatser vill kommunen göra för att stärka upplevelsen av Östhammars kommun som en företagarvänlig kommun.

elin.dahm@osthammar.se

Publicerat: 2023-10-03

Avsnitt 1: Utvecklingen i Alunda

Transkribering av avsnittet hittar du här.

I det första avsnittet pratar vi om utvecklingen i Alunda. Kommunen ska för första gången på många år markanvisa, och aktuellt område är Prästgårdshöjden i just Alunda. Programledare Ulf Andersson, chef för Sektor samhälle, gästas av Frida Olofsson, Karin Altin och Krister Carlsson.

www.osthammar.se/alunda

www.osthammar.se/markanvisning

Publicerat 2023-09-06